Mesterséges intelligencia jósolja meg emberjogi tárgyalások kimenetét

2016. október 25. 11:30

Teszteken eddig jól teljesítő és gyorsan tanuló MI-algoritmus segítheti az Emberi Jogok Európai Bizottságának munkáját.

2016. október 25. 11:30

A University College London (UCL) kutatói az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott döntéseket 79 százalékos pontossággal előrejelző mesterségesintelligencia-módszert dolgoztak ki.

Az MI gépitanulás-algoritmussal automatikusan elemzi az ügyek szövegét, és Nikolaos Aletras UCL-kutató szerint ez a technika sokat segíthet bizonyos döntésekhez vezető minták megtalálásában.

„Értékes eszköz lehet, mert nyomatékosítja, mely esetekben sértették meg valószínűleg az Emberi Jogok Európai Egyezményét” – nyilatkozta Aletras.

A módszer kidolgozása közben a kutatók rájöttek, hogy a bírósági ítéletek a közvetlen jogi érvelés helyett inkább a jogon kívüli tényekhez kapcsolódnak erősen, sugallva, hogy a bírák inkább „realisták”, mint „formalisták.”

A csoport az Egyezmény 3., 6. és 9. cikkelyéhez tartozó 584 eset angol nyelvű adatsorát azonosították, és az MI-algoritmusnak ezekben a szövegekben kellett mintázatokat észlelnie. Az Egyezményt megsértő és nem sértő eseteket azonos számban válogatták össze, hogy az algoritmus ne legyen részrehajló, vagy félrevezető.

A használt nyelv, az említett témák és körülmények bizonyultak a legmegbízhatóbb előrejelzési faktoroknak. Az MI a három cikkelyhez kapcsolódó esetek által lefedett absztrakt „témák” és „körülmények” adataiból kinyert információk integrálásával érte el a magasnak számító találati arányt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!