CraftBot, egy sikeres magyar 3D nyomtató

2016. február 03. 17:54

A CraftBot 3D nyomtató története az eddigi legsikeresebb magyar közösségi finanszírozás kampány. A világ legnagyobb 3DP közössége, a 3DHubs szerint a printer első az olcsó gépek kategóriájában.

2016. február 03. 17:54
Admin

A magyar 3D nyomtatófejlesztő budapesti CraftUnique 2014 nyarán indított közösségi finanszírozás (crowdfunding) kampányt az Indiegogo oldalon. 40 ezer dollárt tűztek ki célként a CraftBot printer támogatására, az összeget hatszorosan túlteljesítve, közel 250 ezer jött össze. Magyar cég ennyire jól nem szerepelt még sem az Indiegogo-n, sem a másik nagy crowdfunding oldalon, a Kickstarteren.

A kategóriájában szolid áron, 1099 dollárért beszerezhető CraftBot a desktop gépekhez hasonlóan műanyagszálas ráolvasztásos (FFF) módszerrel dolgozik, a két legelterjedtebb nyomtatószál (ABS, PLA) mellett nylont is használ. Az LCD érintőképernyőről vezérelhető gép összes alkatrészét és az ingyen letölthető, elsődlegesen 3D fájlokat szeletelő szoftvert (CraftWare) is újonnan tervezték és fejlesztették.

Lényeg, hogy könnyen kezelhető, felhasználóbarát, jó minőségben lehet vele nyomtatni. A prototípuskészítéstől hobbitevékenységekig sok területen használható.

A fejlesztés jelenleg a második generációnál, a CratfPlus-nál tart. Közben a 3D nyomtatók legismertebb nemzetközi hálózata, az amszterdami 3D Hubs gépajánlójában, a budget kategóriában, ár-érték szempontok alapján elsősorban a CraftBotot javasolja megvásárlásra.

A hazai fejlesztésű printert a 3D nyomtatás első és legnagyobb magyarországi 3DP oktatóközpontjában, a FreeDee 3D Akadémiáján is használják.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jako41
2016. február 03. 19:12
Ha mindenki mindent otthon fog gyártani akkor legalább a gyártógépet gyártsuk mi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!