Még egy robot sem takarít alaposabban, mint egy ember

2016. január 16. 08:52

A DARPA Atlas robotja nagy feladatot kapott, ki kellett takarítania otthonát. Nem úgy sikerült, ahogy elképzelték a tervezői.

2016. január 16. 08:52
Andrew Liszewski

A DARPA Robotics Challenge folyamatosan teszteli milyen valós helyzetekben és hogyan tudnak a robotjai viselkedni. Vezetni már elég jól tudnak, lépcsőt mászni és futni is. Viszont mivel a jövő robotjait valószínűleg először majd házicselédnek alkalmazzák kipróbálták milyen is az, ha rábízzuk az ATLAS nevezetű emberszabású robotra a takarítási feladatokat. A gépembert a Florida Institute for Human and Machine Cognition (IHMC) készítette fel a feladatára, vagyis beleprogramozták hogyan csinálja ezt a kellemetlen feladatot egy valódi ember. A söprögetés, porszívózás és porcicákkal való harc rejtelmeibe avatták be a robotot.

Aztán jött a meglepetés, mert a több millió dollárba és megannyi emberórányi fejlesztésbe kerülő robot csak ímmel-ámmal végezte el a feladatát. Mint egy férfi sóhajthatnak fel hölgyolvasóink. Úgy tűnik a legegyszerűbb dolgok lesznek a robotika legnagyobb kihívásai napjainkban és nem az, hogy a gépemberek elveszik a munkahelyeket. A takarítónők és a háziasszonyok még kaptak tehát néhány évet!

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2016. január 19. 11:52
Egy robot komolyabb dolgokra való. Takarítani ott vannak a négerek.
amayyudan2
2016. január 18. 22:52
:) Egyelőre minden tekintetben gyengébb a bádogember egy fekánál. Még reppelni se tud. A mérnök urak még pár évtizedig eljátszogatnak a fémkupacokkal, mi meg addig a felszabadított boxosok helyett szedhetjük kézzel a gyapotot... :)
amayyudan2
2016. január 18. 22:47
De legalább nem esett hirtelen pofára sima gyaloglás közben, mint fél éve. Vagy igen? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!