Luke Skywalker, a radikális terrorista

2015. december 14. 09:49

Egy birodalom, amit megpróbálnak térdre kényszeríteni az űrterroristák. Egy fanatikus vallási vezetők közé keveredő, könnyen radikalizálható fiatal, akit fundamentalizmusra és gerillahadviselésre oktatnak. Az eddig megszokottól egészen eltérő nézőpontból vizsgálja Luke Skywalker és a Star Wars történetét a Decider.com.

2015. december 14. 09:49

Hogyan válik valaki ártatlan tekintetű, sivatagi farmerfiúból egy gombnyomással százezreket meggyilkoló terroristává? Mi vezet Luke Skywalker radikalizációjához egy olyan világban, ahol űrterroristák megpróbálják térdre kényszeríteni a Birodalmat? Meglepő szemszögből vizsgálta meg az eredeti Star Wars-trilógiát a Decider.com.

A cikk nyitásként azt vizsgálja, hogy megvannak-e Luke kapcsán a radikalizációra hajlamosító tényezők: a hiányzó apa, az izoláció, és egy olyan csoport, amelyik elfogadást és megértést kínál. Luke Skywalker esetében mind a három tényező fennáll: apját nem ismeri, a sivatag közepén él nagybátyjával, aztán belefut egy vallási fanatikusba. „Obi-Van, ez a radikalizálható fiatal fiúk kereséséről és kiképzésről ismert vallási fanatikus tulajdonképpen nyáladzani kezd, ahogy ezt a remek jelöltet megtalálja” – írja cikk. Obi-Van annyira igyekszik leválasztani Luke-ot családjáról, hogy azt hazudja neki: szintén az ügyért harcoló apját a Birodalom gyilkoltatta meg. A hazatérő Luke csak nagybátyja és nagynénje holttestét találja meg: őket a cikk Obama elnök drónháborúinak vétlen áldozataihoz hasonlítja.

Az érzelmi felfűtöttséget kihasználva Obi-Van ráveszi Luke-ot, hogy csatlakozzon hozzá, majd a biztonsági intézkedéseket kijátszva egy helyi drogcsempész (Han Solo) segítségével megpróbálja őt a terrorcsoporthoz eljuttatni. Miután elfogják őket, Obi-Van összecsap Darth Vaderrel, majd mikor észreveszi, hogy Luke figyeli őket, elmormol egy Jedi imát és tulajdonképpen öngyilkosságot követ el, hogy így is radikalizálja a fiatalt. „El tudunk képzelni olyan csoportot, amely imát mormolva öngyilkos támadást hajt végre, hogy így inspirálja a terrorizmust?” – teszi fel a nyilvánvaló kérdést a cikk. Luke csatlakozik egy terrorista alvó sejthez, majd csatlakozva a támadásukhoz imát mormolva egy gombnyomással felrobbant egy űrállomást, megölve mindenkit, akik a fedélzeten tartózkodik: százezreket. Bizonyára volt köztük is ártatlan bádogosok, tetőfedők, ácsok.

Innentől nincs megállás a fiatal Luke számra

A Birodalom visszavágban Luke Yodához, egy másik vallási fanatikus vezetőhöz utazik, aki Jedi fundamentalizmusra és gerillataktikákra oktatja. Eközben igyekszik minden önálló gondolatot kiirtani a fejéből. „El kell felejtened, amit eddig hittél” – oktat a „mester”. A szent háborúhoz mosott agyú harcosok kellenek. A Jedi visszatérben a feketébe öltözött Luke már használja is a Yodánál elsajátított taktikát és filozófiát: felrobbantja például Jabba, a Hutt szállását, megölve minden férfit, nőt és gyereket.

Később pedig elindul, hogy meggyilkolja az uralkodót és jobbkezét, azaz édesapját, ha nem térnek át az Erő általa vallott szélsőséges értelmezésére. Luke sikeres véghezviszi a feladatot: miközben tettestársai felrobbantják a második Halálcsillagot (rajta ugye, mint már említettük, a zsíros állami megrendeléseken dolgozó magánvállalkozókkal), ő megöli a Császárt, majd tulajdonképpen az apját is. A radikalizáció teljesen sikeres volt – vonja le a következtetést a cikk.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Birkaisztán
2015. december 18. 11:01
Hirundo "Amikor Anakin Skywalker lemészárolja a buckalakókat?" Semmit! sem értettél meg a filmekből Anakin öntörvényű, ott éppen az anyja megkínzását torolta meg A Revenge of the Sith vége felé meg is mondja Padmenak Anakin, aki akkor már Dart Vaderré lett hogy A szerelmünk nem védhet meg téged Arra csak az új hatalmam képes Ő érhető érzelmi okokból áll át a sötét oldalra Aztán amikor a Jedi visszatérben szembesül azzal hogy az Uralkodó a saját fiát is képes megölni, a lelkiismeretére halgat és az aknába dobja az uralkodót, ezzel saját magát is halálra ítélve Itt is hazudik a cikk, nem Luke végzi ki az Uralkodót hanem Darth Vader
amayyudan2
2015. december 18. 11:00
"Amikor Anakin Skywalker lemészárolja a buckalakókat?" Ha jól tudom, ez Anakin magánakciója volt bosszúként az anyja rabszolgaságban tartásáért és végül megöléséért, és természetesen, mint minden ilyen, érzelmi felindulásból (ráadásul személyes, tehát önző célért) elkövetett tett, a Jedik által a legszigorúbban tiltott és elítélt volt. Nem véletlenül nem mert vele dicsekedni Anakin pl. Obi-Wan-nak, meg senkinek sem a Jedik közül, mert tudta, hogy ez kb. az instant kirúgást és utána minimum hosszú börtönbüntetést jelentene a számára...
redgreg
2015. december 16. 06:46
Óriás +1.
redgreg
2015. december 16. 06:45
Bár kétségkívül igazad van, de ez nem változtat azon, hogy a Lázadók szempontjából a jedik marginális szereplők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!