Falon jár a Disney négykerekű robotja

2015. december 31. 12:16

Minél több módban működik egy robot, annál több helyre jut el. Amerikai és svájci szakemberek egészen különlegeseket építenek, amelyeknek a göröngyös, hepehupás terep és a függőleges irány sem akadály. Mintha egyszerre lenne autó és helikopter.

2015. december 31. 12:16
Evan Ackerman

A Disney és az ETH Zürich kutatói különféle terepeken mozgó multimodális robotokat fejlesztenek. A VertiGo névre hallgató legutóbbi, egy légcsavarok hajtotta könnyű kerekes gép, függőleges falakat mászik meg. A négy keréken gördülő szerkezetet kormányozható légcsavarpár hajtja – a hátsó a fal irányába, az elülső felfelé viszi.

Mivel aktívan a falhoz nyomódik, különféle textúrákkal (puha, durva, görbe stb.) elboldogul, míg a tapadókorongokat és hasonló anyagokat használó robotok csak sima felületekkel birkóznak meg.

VertiGo tervezésének egyik kulcsa, hogy olyan könnyű legyen, amilyen csak lehet. Minimális súlyát könnyű szénszálakkal és nyomtatott részekkel érték el.

Paul Beardsley (Disney Research) szerint a robot fényeket hordhat, amivel szórakoztatásra és a falon folytatott játékokra egyaránt használható.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2016. január 01. 18:48
Egész jó csak nem sokáig bírhatja energiával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!