Mire megvénülünk

2015. október 29. 11:22

Társadalmunk látványosan elöregszik, már több, mint 800 milliónyi 60 év feletti él a Földön. Az öregkort mindenki valami testi és szellemi hanyatlásnak gondolja, pedig ez csak egy tévhit. A legújabb gerontológiai kutatások valami egészen másról tanúskodnak.

2015. október 29. 11:22
Zaria Gorvett

Az öregedés sajnos egy velünk született, tehát természetes biológiai folyamat. Megállítani nem lehet, csak ideiglenesen mérsékelni és lassítani. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő életmód is hozzájárulhat a fiatalság megőrzéséhez. Érdemes megvizsgálni, hogy tényleg annyira rossz dolog ez valójában, mint ahogy a köznyelv véli vagy sem.

A társadalmunk látványosan elöregedett: jelenleg már több, mint 800 milliónyi 60 év feletti emberi halandó él a világon, és több a 100 év feletti, mint Izland teljes lakossága (329.000 fő). Mindez gazdasági és szociális problémákat gerjeszt, ami előbb vagy utóbb minden ország számára nagy kihívást jelent, gondoljunk csak a magyar nyugdíj rendszerre, ami több sebből is vérzik ma már. Gyakorlatilag hajléktalanként fog vegetálni a jelenlegi 40-es generáció már biztosan és unokáink sem fognak tudni eltartani majd minket (más kérdés, hogy nem is igen akarnak majd).

Az öregedést mindenki valamiféle szellemi és testi hanyatlásnak tartja (ráncosodik a bőrünk, egyre nehezebben mozgunk, szenilis lesz az ember és megannyi betegség is sújtja, ami a korral jár), nemcsak a családnak, de az egészségügyi támogató rendszernek is nagy kihívást nyújt a sok hatvan év feletti öregedő ember. Már a görögök is egyfajta betegségnek vélték az öregedést, a halál előcsarnokának. 

Viszont meglepő módon a kortárs orvosi kísérletek és tesztek egészen másról vallanak. Vitatható mikor kezdődik maga az öregedés folyamata: a biológusok szerint már 25 éves korban a test sejtjei visszafordíthatatlanul megváltoznak, tehát öregednek, más, mint például a Pokol írója Dante Alighieri a 45 évet tartotta az öreg kor kezdetének a középkori egyházi kánon szerint. Valójában a 60-as évektől kezdődik a gerontológusok szerint az öregkor, ettől kezdve léphetnek fel olyan testi elváltozások, melyek irreverzibilis folyamatokat eredményezhetnek a testben és az agyban is.

John Upham (University of Queensland) szerint viszont van egy halom olyan előnyös tulajdonság, amit elfelejtenek hangsúlyozni az öreg korral kapcsolatban, pedig kísérletek is alátámasztják már.  Ilyen például az, hogy egy „öregnek" sokkal tűrőképesebb az immunrendszere, ezért nem fáznak meg olyan sokszor a mostoha időjárás végett sem az idősebbek. A mentális leépülés sem általános jelenség, ugyanis a 60 év feletti lakosság nagy része kreatív feladatokat lát el ma már a megváltozott életkörülmények és a modern egészségügyi ellátó rendszer miatt. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy sokan idős korukban fedezik fel, mit is jelent igazán a felszabadító és harmonikus szexuális élet...

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!