Éled a magyar nyelvet védő aktivizmus Erdélyben

2014. július 18. 12:14

Erdélyi magyar nyelvi jogi aktivisták beszélgettek csütörtökön a felvidéki Gombaszögi Nyári Táborban.

2014. július 18. 12:14

A felvidéki, Krasznahorkaváralján megtartott Gombaszögi Nyári Táborban csütörtökön mutatkoztak be a magyar nyelvet, annak használatát védő erdélyi aktivisták. Az előadás házigazdája Gyeney Laura, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója volt, az előadás előtt felvezetőt tartott Nagy Noémi, az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársa.

A beszélgetés során az erdélyi kétnyelvűség ügye volt a fókuszban, erről beszélgetett Szigeti Enikő, Horváth Kovács Ádám (CEMO) és Bethlendi András (Igen, tessék mozgalom, Kolozsvár).

Szigeti Enikő szerint visszaszorult a közös terekből és állami intézményekből a magyar nyelv. Ha belépünk egy intézménybe, automatikusan is nyelvet váltunk, így sokszor két megtörhető magyar ember beszél egymással románul. Ha otthon beszélünk csak magyarul, az a nyelvünk elszegényedéséhez vezet.

Bethlendi András arról beszélt: az Igen, tessék mozgalom a gazdaságra összpontosít, azt próbálják elérni, hogy a cégek használják a magyar nyelvet. Kolozsváron már több mint 280 cég hirdeti magyar nyelven is a termékeit. Egy mobilalkalmazásuk célja, hogy a vásárlók minél egyszerűbben találhassák meg azokat a helyeket, ahol a magyar nyelvet is használják a termékek értékesítése során.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2014. augusztus 10. 12:33
Gratulálunk, és megköszönjük az erdőn túliaknak, (Erdélyieknek) hogy felemelték végre a fejüket, és a miéneket is. Magyarország mély álmából, öntudatára ébredt. Hajrá Magyarország! Szebb Jövőt!
almafa
2014. augusztus 03. 15:58
Azt is ők tudják megmondani: miért kellett erre 20 évet várni.
Ángyán Páván
2014. augusztus 03. 15:58
Itthon sem ártana.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!