Badacsony jövője 40 hektár kéknyelűben rejlik

2014. március 25. 14:18

Badacsony jövője a kéknyelűben lehet, mondták a Borászportálnak a badacsonyi borászok, akik szerint sokat segíthet egy borvidéknek, ha van egy olyan szőlőfajtájuk, ami csak az övék.

2014. március 25. 14:18

„A kéknyelű bora elegáns, nagyon jó ivású, jól mutatja a Badacsony ásványosságát, a terroirt. A kéknyelű illata olyan, mint egy nyári zápor után a levegő. Olyankor por, a fű, a kerti és a réti virágok illata keveredik, és ez egy kicsit mindig megtalálható a kéknyelűben” – mondta Váli Péter a március 19-i kéknyelű-kóstolón a budapesti New York Kávézóban. A fajta csak Badacsonyban található meg, jelenleg 40 hektáron termesztik.

Laposa Bence szerint Badacsonyban egyre többen gondolják úgy, hogy azoknak a borvidékeknek könnyebb, amelyeknek van egy olyan szőlőfajtájuk, ami csak ott található meg. Laposa azt is elmondta, hogy a kéknyelű egy neutrális fajta, az illat és a zamatanyagait tekintve is visszafogottabb a többi fajtához képest, viszont a termőhelyet nagyon jól tudja közvetíteni. Ezért lehet különleges bort mutatni belőle, nagyon jó savegyensúllyal.

A borászok szerint a kéknyelű meghálálja az érlelést, és türelem kell hozzá, ezért hosszan igyekeznek a borát érlelni. De a kéknyelű képes lehet fiatalon is nagyon izgalmas lenni, amit a kóstolón a Sabar Borház 2013-as kéknyelűje meg is mutatott.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RAMBO
2014. április 02. 10:39
Hááááát ... szóval ha az a kéknyelű lesz, akkor azzal nem sokra mennek. Kimondottan béna bor készíthető belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!