Megkezdődött a szüret

2013. augusztus 10. 09:41

A kezdőlépést mint minden évben, most is a Varga Pincészet tette meg: augusztus első hetében elkezdték szüretelni az év első borának alapanyagát, a dél-balatoni csabagyöngyét. Szeptember második hetében már kapható lesz az újbor.

2013. augusztus 10. 09:41

A Dél-Balatonon terem Európa legkorábban érő szőlőfajtája, a Stark Adolf által nemesített csabagyöngye, így hát nem véletlen, hogy augusztus első hetében 40 fokban, tűző napon kezdődött el a kontinens első szürete. A Varga Pincészet évek óta kihozza szeptemberben az év első borát, a friss évjárat csabagyöngyéjét, ami idén szeptember második hetében a gyors szőlőfeldolgozásnak köszönhetően már a boltok polcain figyel.

A csabagyöngyéből a Varga Pincészet évente átlagosan 200 ezer palack bort állít elő. A szüretelést egy uniós forrásokból megvásárolt, közel százmillió forintos szőlő-kombájn is segíti, amely naponta akár 10 hektárról is képes betakarítani a szőlőt. A csabagyöngyéből készülő fehérbort kíméletes hideg erjesztés és szűrés után érlelés nélkül palackozzák azonnal, így néhány hét múlva Európa első újboraként kerül a boltok polcaira. A pincészet a csabagyöngyéből idén a tavalyihoz hasonló mennyiséget, mintegy 1000-1300 mázsát vásárol fel a balatoni gazdáktól. Az átvételi ár azért alakul kedvezően a jó termés ellenére, mert idén a muskotályos fajták virágzása nem jól sikerült, így ebben a fajtakörben nagyobb terméskiesésre számítanak a borászok.

Jó évjáratra számít Varga Péter

A csabagyöngye termőterülete nem nőtt az utóbbi években, viszont az ültetvények megújításával hatékonyabb lett a termesztése. Míg a régebbi telepítésű ültetvényeken 60 mázsa szőlőt szüretelnek le hektáronként, addig az új telepítésűeken az idén már 80-90 mázsa, a következő években akár a 100 mázsa termésre számítanak. Varga Péter az idei szőlőtermésről az MTI-nek elmondta, benne van a lehetőség csúcsminőségű borok előállítására, ha a vénasszonyok nyara is kedvezően alakul, hiszen jó állapotban vannak az ültetvények: volt bőven napsütés, csapadék, és megfelelő a talajnedvesség.

A Kapos.hu híre szerint az előrejelzések szerint a jó minőségű szőlőért többet fizetnek, mint tavaly. Az idei termés átvételi ára a tavalyi 100 forintról 110 forintra emelkedett. Főként az illatos fajtákat, a chardonnay-t és a királyleánykát érintette leginkább a tavaszi fagy és a nyári aszály. Ezért ezekből várhatóan fele annyi lesz, mint tavaly. Az előzetes becslések szerint a kékszőlőknél nem lesz mennyiségi csökkenés. A szüret a Dél-Balatoni Borvidéken az irsai olivér szedésével folytatódik.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2013. augusztus 17. 12:16
Elmondom miért, erre egy rádióadásban hasonló téma kapcsán meginterjúvolt kereskedelmi tótumfaktum így válaszolt: "a magyar vásárló volument vásárol" Vagyis: (péksüteményes példát hozva) két, azonos tömegű, mondjuk fél kilós buci közül mindig a nagyobb térfogatút fogja megvenni, ezért van annyi térfogatnövelővel felpumpált pékáru a polcokon. Paprika, paradicsom, szőlő - soroljam? Felesleges. Tudod a választ.
vero1_
2013. augusztus 15. 01:04
:)) az otellónak legalább átható, semmivel össze nem tévesztendő illata van. én szeretem, csak már régen ittam. (mirinda kékszőlő üdítő, anno BB kékszőlő ital) a csabagyöngye üvegben már messze nem olyan finom, mint a fürtről.
Autofocus
2013. augusztus 14. 13:00
Jól fogalmaztad meg, nekem is pont ez volt a bajom ezzel a cikkel. Nem értettem sosem a Vargáékban ezt a késztetést. Kinőtték magukat az ország egyik legnagyobb boralapú gazdasági vállalkozásává, nyilván sikeresek üzéetileg is a maguk műfajában a brutál mennyiség és a (még) válallható minőség vékony mezsgyéjén egyensúlyozva, de közben mindig másmilyen trófeákra áhítoznak. A másik meg tényleg mit keres már a csabagyöngye a borosüvegben. Ez már majdnem olyan gáz mint az othelló. :-)
vero1_
2013. augusztus 14. 02:17
a csabagyöngye nem borszőlő, hanem csemege. finom, zamatos, a legkorábban érő. az, hogy ebből bort készítenek és azt itatják, akkora hír, mintha arról cikkeznének, hogy nagy tételben vásárolnak a zöldségesek kékfrankost és azt kínálják a lehelen fogyasztásra. (mellesleg tényleg sok helyütt borszőlőt árulnak csemege helyett, de ezen inkább szomorkodnék. vargáék folyton kényszeresen szerepelni akarnak a sajtóban. ez is egyfajta reklám, valójában negatív.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!