Elkészült Keszthely új belvárosa

2013. április 26. 10:30

Befejeződött a keszthelyi Fő tér és környezete rehabilitációja. A mostani felújítás révén fedett csarnokkal gazdagodott a piactér, ahol gyalogos sétányt, kisebb rendezvényteret és játszóteret is kialakítottak.

2013. április 26. 10:30

A második felújítási ütem lezárásával befejeződött a keszthelyi Fő tér és környezete rehabilitációja, a csaknem 1,9 milliárd forintos beruházást több mint egymilliárd forintos európai uniós és magyar állami hozzájárulással végezték el. Manninger Jenő, a Zala megyei közgyűlés fideszes elnöke a pénteki záró eseményen azt mondta: a gyalogos térrendszer kiterjesztésével a történelmi belváros rehabilitációja teljessé vált. Elengedhetetlennek nevezte a felújítást, amelyhez a két ütemben több mint egymilliárd forintos uniós és magyar állami forrás társult. A két megyei jogú városon kívül Zalában csak Keszthely kapott lehetőséget belvárosának teljes megújítására – tette hozzá.

A Keszthely városképét és életét több évtizedre meghatározó változással kapcsolatban arra is kitért, hogy magánbefektetőkre is számítanak a környék további megújításában, a Fő térhez közeli utcákban már több felújítás és új építkezés kezdődött. Remélik azt is, hogy az eddigi folyamattal ellentétben a kereskedelmi egységek sem hagyják el a belvárost.

Pálinkás Róbert, Keszthely fideszes alpolgármestere arról beszélt, hogy a városnak jelentős önerőt kellett vállalnia a kétütemű felújításhoz az egymilliárd forintot meghaladó pályázati támogatáson felül. Tavaly azonban az állam a város – éppen a beruházásokra költött – adósságállományának 70 százalékát, mintegy 750 millió forintot átvállalt. Jelezte, hogy folytatódik Keszthely megújítása, a Balaton-part rehabilitációjának tavaly elkészült első üteme után hamarosan elindul a második beruházás, az év közepe táján pedig a Helikon Kastélymúzeum 1,8 milliárd forintos fejlesztése kezdődik el. Ezekkel kialakulhat az a turisztikai tengely, amely a kastélyt, a Fő teret és a Balaton-partot kapcsolja össze.

A belvárosi beruházás részleteiről Kiss Csaba projektmenedzser elmondta: az első ütem 1,1 milliárd forintos költségeihez 529 millió, a második ütem 728 millió forintos költségvetéséhez 539 millió forint pályázati forrást nyert a város. Az állami adósságátvállaláson felül 106 millió forintot önerőalap pályázatból nyert Keszthely. A pályázatban és a munkálatokban a Csornai Premontrei Prépostság – az egykori ferences rendház felújításával – konzorciumi partnerként vett részt a keszthelyi Városüzemeltető Kft., illetve egy vendéglátó-ipari vállalkozás. A kivitelezést közbeszerzésen a Közgép és a Reneszánsz Zrt. konzorciuma nyerte el.

A mostani felújítás révén fedett csarnokkal gazdagodott a piactér, ahol gyalogos sétányt, kisebb rendezvényteret és játszóteret is kialakítottak. A belváros tágabb részét érintően nyitottak egy új utat, átalakítottak több közlekedési csomópontot, és jelentős forgalomtechnikai átszervezéseket is végeztek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!