Metállemezt készít Ai Weiwei

2013. március 12. 12:46

Heavy metal-albumot készített Ai Weiwei, a világhírű kínai képzőművész.

2013. március 12. 12:46

A lemezen kilenc szám hallható – tárta fel az alkotó, megjegyezve, hogy az albumot a heavy metal zene ihlette, de punkosabb és poposabb dalok is előfordulnak rajta. A szobrairól és installációiról ismert művész elmondta, hogy 2011-es letartóztatásának 81 napja alatt kezdte foglalkoztatni a zene. Kiszabadulása után a hatóságok adócsalással vádolták meg, és 15 millió jüan büntetést szabtak ki rá. Ai Weiwei szerint politikai okok motiválták az ellene felhozott vádakat.

Fogva tartásom alatt az őrök gyakran kértek arra, hogy énekeljek, de mivel nem vagyok nagyon járatos a zenében, zavarba jöttem. Csak a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg indulóit ismertem. Ekkor merült föl bennem, hogy kiszabadulásom után zenével kapcsolatos dolgot is akarok csinálni” – idézte fel az 55 éves művész. A lemez Dante műve nyomán az Isteni színjáték címet kapta. A dalok szövegét Ai Weiwei írta, aki előadóként is debütál. A zenét a művész barátja, a rocker Zuoxiao Zuzhou szerezte – ismertette kedden a BBC online hírszolgáltató.

Ai Weiwei hangsúlyozta: az album nem jelenti azt, hogy eltávolodna a képzőművészettől. „Úgy gondolom, hogy nincs különbség. A művészetem a vélemény kifejezésére és kommunikációra szolgál” – mondta, hozzáfűzve, hogy már egy második lemezen is dolgozik.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!