A tokaji Áts Károly lett az év bortermelője 2012-ben

2012. december 07. 13:37

Eldőlt, ki 2012-ben az év bortermelője: a Magyar Bor Akadémia Áts Károlyt, a Royal Tokaji 47 éves főborászát választotta meg idén a rangos címre. A Mandiner.bor olvasói szavazásán is a tokaj-hegyaljai borász lett a nyertes.

2012. december 07. 13:37

Péntek délben ünnepélyes keretek között kihirdették a 2012-es év bortermelője díj nyertesének nevét: a Magyar Bor Akadémia idén Áts Károlyt, a Royal Tokaji főborászát választotta. A díjra esélyes, legtöbb szavazatot kapott borászok a badacsonyi Borbély Tamás, a szekszárdi Dúzsi Tamás, a szigetcsépi Gálné Dignisz Éva és a szekszárdi Heimann Zoltán voltak.

Áts Károly a Kertészeti Egyetemen diplomázott, 47 éves. Hat éven keresztül dolgozott a Tokaj Kereskedőháznál, miután mostani munkahelyére, a Royal Tokaji Borászati Zrt-hez került, mint főborász. A Magyar Bor Akadémia honlapja szerint borai közül - ha muszáj lenne választania - a 2009-es Áts Cuvée-t, a birtokfurmintot, a Dűlőválogatás Furmintot és a 2003-as Nyúlászó 6 puttonyos aszút választaná, ugyanis ezek a borok állnak hozzá a legközelebb egyensúlyban, harmóniában, ízvilágukban.

„Olyan keveset tudok a borászatról, rengeteg tanulni való van még számomra. Egy emberöltő kevés, hogy felfogja az ember és megértse, miről szólnak a természet adta csodák. Minden egyes borásszal való találkozás alkalmával, a velük való beszélgetésből tanulok. Megpróbálom a tőlük elcsent gondolatokat, terveket, tapasztalatokat átépíteni az én terveimbe, gondolataimba, hogy fejlődhessek” - nyilatkozta a borász.

Nemcsak a Magyar Bor Akadémia és az általuk megkérdezett közel 8500 borkedvelő, hanem a Mandiner.bor olvasói is Áts Károlyt választották az öt név közül: szavazásunkon a 79 válaszadóból 25-en Áts Károlyt, 23-an Heimann Zoltánt, 11-en Gálné Dignisz Évát és Dúzsi Tamást, 9-en pedig Borbély Tamást vélték a legjobbnak.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sapuh
2012. december 10. 13:49
Megérdemli :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!