Évente nyolc és fél milliárd jut a borászatoknak 2014-től

2012. május 28. 12:12

Dől a lé a borászokhoz - ezzel a kicsit sem hatásvadász címmel hozta le a Népszabadság a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményét, mely szerint 2014-től több mint 8,5 milliárd forintot kapnak évente a magyar borászatok.

2012. május 28. 12:12

Az uniós Közös Agrárpolitika következő pénzügyi időszakában, 2014-től 29 millió eurót, vagyis több mint 8,5 milliárd forintot kapnak évente a magyar borászatok. A kormány a tárgyalások alatt folyamatosan arra törekszik, hogy a támogatások tervezésekor minél nagyobb mozgásteret biztosítson a szőlészeknek-borászoknak - hangsúlyozta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár egy ceglédi pinceavatón.

A tervek szerint

az Európai Unió 2015-től eltörli a szőlőtelepítési szabályozást, ami a tömegborok előállítóinak kedvezne, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium a szakmai szervezetekkel teljes egyetértésben ellenzi a szőlőtelepítés liberalizációját. Több mint egymilliárd forint jut az idén borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésére, nagyobb arányban kaphatnak támogatást borászati fejlesztésekre a kis- és középvállalkozások. 

Már Brüsszelben vannak a 35 ismert és használt bornév termékleírásai. Ezek közül öt, oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ), és 30, oltalom alatt álló eredet-megjelölés (OEM) kategóriába tartozik. Hazánk érdeke, hogy a termékleírások jók legyenek, mert ezekkel tudjuk hagyományos borainkat megvédeni, és a komoly értéket képviselő földrajzi eredet-megjelöléseinket, piacon tartani, fejleszteni, írja a minisztériumi sajtóközlemény.

Egyszerűbbek lettek

a termelői borkimérés szabályai: 2012. január 1-jétől a bortermelők használatában, vagy tulajdonában lévő üzlethelyiségekben is működhet borkimérés. Az intézkedéssel javultak a gazdák árusítási feltételei, mert pincéjüktől távol, közvetlenül a fogyasztóknak is árulhatják boraikat – fogalmazott az államtitkár.

Czerván beszélt arról is, hogy a közeljövőben módosítják a bortörvényt, így tovább csökkennek a vállalkozók adminisztratív költségei, átláthatóbbá válik a törvény szabályozása és egyszerűsödik a borszőlőültetvények telepítésével és kivágásával kapcsolatos ügyintézés.


A kép a badacsonyörsi Varga pincészet oldaláról származik.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. május 30. 10:39
ááá, én majd 80000 milliárdok adok, persze csak 2040-től, addig csak türelmesen tessék várni és tapsolni, közel a paradicsom :D
James
2012. május 30. 10:39
Munkahelyteremtésre mennyi lesz? Mert úgy látom itt mindenre van, és jut is, stadionok, TEK, MOL, képviselői fizetések stb. Igaz, mindenhova csak pár milliárd, de sok kicsi sokra megy.
RAMBO
2012. május 29. 19:34
A képen látható minden, ami a nagyüzemi növényvédelem ellen szól: 30 cm körüli hajtáshossznál, leválogatatlan szőlőben a vontatott axiálventillátoros gép jobbraés balra kb. 2 sort beterít méreggel, amelynek cca. 80%-a a talajon landol. Méteres hajtáshossz alatt be kellene tiltani a traktoros növényvédelmet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!