Cameron a Mariana-árok mélyén járt

2012. március 27. 12:23

Ötvenkét éve nem járt lent ember: a Mariana-árok fenekén a rendező úgy érezte, mintha a Holdra érkezett volna. A tervek szerint még többször lemerül a következő hetekben.

2012. március 27. 12:23

„Olyan volt, mintha elhagytam volna a bolygót, és egy teljesen más világba érkeztem volna” - mondta James Cameron, miután a felszínre érkezett. Ötvenkét éve nem járt ember a Mariana-árokban, a Föld legmélyebb pontján. „Ez a merülés csak a kezdet volt. A következő pár hétben további merüléseket tervezünk. Komoly tudományos team van velünk, akik várják a képeket, adatokat és mintákat” – tette hozzá Cameron, aki a mélytengeri árkok vizsgálatát részben azért tartja fontosnak, mert az ezeken a helyeken történő földmozgások hatására keletkeznek a pusztító cunamik. Másrészt az ilyen szélsőséges körülményekhez alkalmazkodott élővilág segíthet megérteni, milyen élet fordulhat elő más bolygókon – írja az Origo.

A merülést követő sajtótájékoztatón elmondta: biztos benne, hogy a mostani élményei hatással lesznek a későbbi filmjeire. A korábbi merüléseiből is több élményt felhasznált például az Avatar forgatása során. A rendező magyar idő szerint vasárnap este negyed 10-kor (helyi idő szerint március 26-án 5 óra 15-kor) kezdte meg az utazást a földfelszínén legmélyebb pontjára. 2 óra 36 perc alatt jutott le az árok Challenger Deep nevű vidékére, 10 898 méteres mélységbe. Három órát töltött a tenger fenekén, és 70 perc alatt, helyi idő szerint délben ért vissza a felszínre.

James Cameron szenvedélye a búvárkodás. A rendező 11 Oscar-díjas filmje, a Titanic készítésekor 33-szor merült le a hajó roncsaihoz, vagyis több időt töltött a hajón, mint annak egykori kapitánya, Edward Smith. Hét évvel ezelőtt kezdte el tervezni útját a Mariana-árok fenekére. Jacques Piccard és Don Walsh 1960. január 23-án elsőként (és utolsóként) jutott le az árok Challenger Deep nevű legmélyebb pontjára a Trieste tengeralattjáróval. A Mariana-árok mélyére vezető utazás jelentőségében ahhoz hasonlítható, mint amikor egy másik égitesten talajt ér egy űrszonda. Az 52 évvel ezelőtti első út óta ember nem járt a Föld legmélyebb pontján, és mindössze néhányszor sikerült ember nélküli tengeralattjárókkal lejutni. Arnold Schwarzenegger Twitteren gratulált Cameronnak. Itt meg lehet nézni, milyen látvány fogadta a rendezőt.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jucus88
2012. március 27. 14:43
Morvai Krisztinát? A Mandiner címlapján ugyanis ő van a cikknél :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!