Itt vagyunk!

2010. május 31. 00:28

Az Athe Sam! roma összművészeti fesztivál célja, hogy a művészet eszközeivel teremtsen kereteket az interkulturális párbeszédnek, illetve hozzájáruljon a kölcsönös elfogadáshoz.

2010. május 31. 00:28

„A tolerancia alapköve az ismeret, amit nem ismerünk, azt általában elutasítjuk, esetleg félünk tőle.” A fesztiválon az elmúlt években már megfordult a hazai zenei élet színe-java, idén viszont egy igazi világsztár, Chico is tiszteletét teszi. A legendás Gypsy Kings egykori alapítója és frontembere társzerzője olyan világszerte ismert slágereknek, mint a Bamboleo, Djobi, Djobi és a Ben Ben Maria. Az UNESCO békekövete, Djeloul Bouchikhi, alias Chico, és zenekara a Chico & The Gypsies most 14 év után tér vissza Magyarországra. A fesztiválon lesz még számos koncert, táncházak, vásár és vetítés,  kerekasztal-beszélgetések és gyermekprogramok is.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
freehckr
2010. május 31. 01:08
„a művészet eszközeivel teremtsen kereteket az interkulturális párbeszédnek, illetve hozzájáruljon a kölcsönös elfogadáshoz” Ennek így ebben a formában nincs értelme. Nem az iskolázott- és/vagy művész cigányokkal szemben vannak előítéleteink, hanem azokkal a cigányokkal szemben akik bűnöző életmódra álltak be. Sajnos utóbbiak vannak túlnyomó többségben, és a maroknyi cigány értelmiség illetve a "művészvilág" akár a feje tetejére is állhat, nem fogják megváltoztatni az alapvető társadalmi normákra fittyet hányó testvéreiket, így a mi előítéleteinket sem tudják eloszlatni. Ráadásul amíg a hazai cigány "önjelölt" értelmiség körében is a Kolompár/Horváth Aladár/Mohácsi-féle buta rasszista "karrierlovagok" vannak többségben, előadhat akármilyen világszenzációt egy virtuóz cigány művész, sokat nem változtat a helyzeten. Valamint az ilyesféle szlogenekkel szervezett rendezvények különösen rossz hatással vannak azokra, akiknek meggyőződése hogy ilyesmivel javítani lehet a cigányságról kialakult negatív képet. Ők azok akik azt képzelik ezzel "megtettek mindent", majd amikor semmiféle kézzel fogható eredménye nincs ebbéli tevékenységüknek, a többségi társadalmat vádolják intoleranciával. De nem akarom nagyon lehúzni, mert remek, kulturális rendezvény, örülünk neki, de ha lehet legközelebb válasszanak más szlogent, mert ez így visszataszító... legalábbis számomra. Ezt a tolerancia/intolerancia kérdését pedig ketté kell választani. Egyrészről ugye annak oka van, hogy a többségi társadalomban vannak bizonyos előítéletek a cigánysággal szemben, ideje lenne ha ezt nem az "intolerancia" vonalán keresztül próbálnák kezelni azok akik úgy gondolják hogy épp a "cigányság felemelkedésén" munkálkodnak. Másrészről pedig minden egyes "liberális jogvédőt" akik az elmúlt években ennek a kérdésnek szentelték idejük nagy részét, le kellene cserélni fejenként tíz rendőrre. Na utóbbival egészen biztosan előrébb lépnénk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!