Holokausztra emlékeznek

2010. április 16. 12:06

Megemlékezést tartanak a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja alkalmából ma a budapesti Holokauszt Emlékközpontban; a rendezvény keretében átadják a Simon Wiesenthal-díjakat és kiállításokat nyitnak meg.

2010. április 16. 12:06

Az Országgyűlés 2000-ben a magyarországi holokauszt emléknapjává nyilvánította április 16-át, mert 1944-ben ezen a napon kezdődött a magyar zsidók deportálása. 2001 óta április 16-án minden magyar középiskolában megemlékeznek a holokausztról. A Páva utcai emlékközpontot fenntartó Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány 2008 óta nyújt át elismerést azoknak, akik részt vállaltak a holokauszttal kapcsolatos források, emlékek összegyűjtésében, bemutatásában, feldolgozásában. A díjat a holokausztot túlélő Simon Wiesenthalról nevezték el. A megemlékezésen Székely Gábor, a közalapítvány kuratóriumának elnöke méltatja a díjazottakat, és Iványi Gábor lelkész, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora mond emlékbeszédet.

Az emlékközpontban a 125 éve született Weiner Leó zeneszerző életét és műveit bemutató kamarakiállítás nyílik. Szintén megnyílik a Késői hazatérés című képzőművészeti tárlat, amely zsidó származásuk miatt külföldre menekült festőművészek alkotásaiból nyújt válogatást. Székesfehérváron a városi önkormányzat szervezésében tartanak megemlékezést a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja alkalmából a Zsinagóga emlékműnél. Balatonfüreden az Anna Grand Hotel dísztermében az önkormányzat és a Balatonfüred Városért Alapítvány rendez megemlékezést.

„A vészkorszak számunkra nemzeti tragédia volt. Magyarok öltek magyarokat. Ezért a mai napon sok százezer egykor élt honfitársunkat gyászoljuk, a túlélők fájdalmában osztozunk, de szembe kell néznünk a gyilkosok bűneivel is” - fogalmazott Bajnai Gordon a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából írt levelében. A kormányfő egyúttal megjegyzi: az emlékezés mellett jelenre és a jövőre is gondolni kell – a jelenkor egyik legsúlyosabb és legszomorúbb tapasztalata szerinte pedig az, hogy „újból vannak, akik az egykori gyilkos eszméket nem megtagadják, hanem követik: mások ellen uszítanak, gyűlöletet szítanak, megfélemlítenek”.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karcsi75
2010. április 19. 14:08
„újból vannak, akik az egykori gyilkos eszméket nem megtagadják, hanem követik: mások ellen uszítanak, gyűlöletet szítanak, megfélemlítenek”. Na látod Gordon ehhez sem értesz!
dorkoka
2010. április 18. 17:41
Azt hiszem április 16. a magyaroknak is meg emlékezniük. Ezen a napon kezdődött a deportálás. Ki ezért ki meg azért fog megemlékezni. Egyébként vidéken zsidó népdalocskák születtek a keresztények kiirtásáról. Nem rejtették véka alá "100 év és a keresztények a lámpaoszlopokon fognak lógni" Nem is tudom miért van deja vu érzésem. Talán azért mert látom mi történik palesztinában.
picur3ka
2010. április 16. 18:29
Sajnos, ez mar a f&szt se erdekel, amint az a posztok szamabol is lathato. Nagyon elbaxtatok, gyerekek. Ilyen bunozok, mint a Bajani, meg ilyen bosszuszomjas vizentallok ne memoraljanak semmit, mert olyan az , mint a halal csokja.
SztAhanov
2010. április 16. 13:27
Egyszer tudnák megállni ezek a féregnyúlványok, hogy párhuzamot vonnának az ún. vészkorszak és a jelen között! :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!