Nem csak a medvéktől, de a román nacionalistáktól is igyekeznek megvédeni a Tusványos résztvevőit a szervezők

2023. július 19. 14:36

A rendezvény egyik szervezőjét kérdeztük arról, hogyan készülnek a provokátorok esetleges felbukkanására.

2023. július 19. 14:36
Ungvári Ildikó

Kedden kezdődött a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Tusnádfürdőn. Bár az első nap még csak különféle kulturális és zenei programok voltak, az érdeklődők már most ellepték a Hargita megyében található város környékét.

Sándor Krisztina idén tizenötödik alkalommal vesz részt a nyári egyetem szervezésében, és kérdésünkre elmondta, hogyan zajlanak az előkészületek.

Mi az ami, sosem változik, és mi az, amiért mégis minden évben megéri részt venni a fesztiválon.

Sándor Krisztina az esemény politikai programfelelőseként dolgozik, ami azt jelenti, hogy a közéleti beszélgetések, előadások lebonyolítását, szervezését koordinálja. Amikor kedden este elértük, akkor épp úton volt Tusnádfürdőre. Kérdésünkre elárulta, hogy a szabadegyetem alapkoncepciója évtizedek óta változatlan. Az esemény mindig is a nemzeti jobboldal intellektuális, ugyanakkor fesztiválszerű rendezvénye volt. A Fidesz mellett a legnagyobb romániai magyar párt, az RMDSZ vesz részt a szervezésben. 

„Tusványoson nagyon sok dolog ugyanúgy működik minden évben, rengeteg hagyomány alakult ki, és ez így jó. Van egy sajátos hangulata, ami miatt az emberek szeretnek visszajárni. Fontos, hogy ezt megőrizzük, ezért nem is igazán törekszünk hatalmas újításokra” – vallja Sándor Krisztina.

Bár az alaptéma minden évben a nemzetpolitika, és annak a legfontosabb kihívásai, az aktuális világpolitikai helyzet mindig befolyásolja az adott év tematikáját.

Az idei Tusványos jelmondata: „A béke ideje” – egyértelműen a legnagyobb nemzetközi problémára, a háborúra reflektál. És ehhez fognak kapcsolódni a rendezvényen elhangzó beszédek, kerekasztal beszélgetések is.

„A mottót tavaly decemberben találtuk ki. Addigra már javában zajlott a háború, így nem is volt kérdés, hogy ezzel a témával kell foglalkoznunk”

– mondta, majd hozzátette, a békének lesz egy másik jelentése is a szabadegyetemen. A különböző vélemények békés ütköztetése is fontos szerepet kap, különösen a csütörtök délutáni pártközi vitafórumon, ahol Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Molnár Zsolttal, az MSZP parlamenti képviselőjével, Kanász-Nagy Mátéval, az LMP frakcióvezető-helyettesével, Brenner Kolomannal, a Jobbik frakcióvezető-helyettesével és Nacsa Lőrinccel, a KDNP frakcióvezető-helyettesével fogja ütköztetni az érveit. 

Ugyanakkor a béke ideje jelmondat jó üzenet lehet a román nacionalistáknak is,

akik arra hergelik az embereket, hogy Orbán Viktor szombati beszéde alatt zászlólengetéssel tüntessenek a magyarok ellen. Dan Grăjdeanu, az Ortodox Testvériség vezetője ugyanis közösségi oldalán arra buzdította a szervezet szimpatizánsait, hogy július 22-én vegyenek részt a szabadegyetem legjelentősebb eseményén, és lengessék a román zászlót, hogy jelezzék: „Erdély mindörökre román föld marad”.

A románokat nem csak az zavarja, hogy a magyarok egy romániai fennhatóságú várost választottak az esemény helyszínének, ezzel is jelezve szerintük, hogy Erdélyt továbbra is sajátjuknak tekintik. Pár nappal ezelőtt a román nacionalista Nemzet Útja Egyesület 150 fakeresztet tett ki az úzvölgyi temetőben a magyar katonák sírjára. Az úzvölgyi rongálások gyakorlatilag minden évben megismétlődnek, a románoknak ugyanis fáj, hogy az ott eltemetett magyar katonák azért haltak hősi halált az I. világháborúban, mert a román betörés ellen harcoltak. Ráadásul, az akkor elesett román katonáknak nem készült saját sírhelyük, hanem jelöletlen tömegsírba temették őket. 

Ezt is ajánljuk a témában

Már tavaly is volt rá példa, hogy a miniszterelnök beszédét román szélsőségesek zavarták meg. A tavalyi Tusványos jelmondata az volt: „Van, ami örök”. Erre reagáltak azok a román provokátorok, akik egy molinóval próbálták felborzolni az emberek kedélyeit, amelyre román nyelven azt írták: „Ami örök, az az, hogy Erdély román föld”.

Ezt is ajánljuk a témában

 Éppen ezért a szervezők idén is komoly biztonsági intézkedéseket tettek a provokátorok távoltartása érdekében..

Az alapvető hatósági lépések mellett – bejelentették a rendezvényt a polgármesteri hivatalban és a csendőrségnek is jelezték, hogy szükség van a rendfenntartó erőre – a rendezvény saját biztonsági szolgálatot is alkalmaz. 

Illetve fontos kiemelni azt a változást, hogy Orbán Viktor szombati beszédére regisztrálni kell, és csak személyi igazolvány bemutatásával lehet részt venni az eseményen.

A szervezők a biztonsági intézkedések miatt arra kérnek mindenkit, igyekezzen időben megérkezni a helyszínre.

Nem csak a román nacionalisták, de a medvék is visszatérő nemkívánatos vendégei a rendezvénynek. A szervezők természetesen erre is felkészülnek. A szokásosnál több vadőr lesz a helyszínen, a résztvevőket meg figyelmeztetik, hogy ne nagyon kószáljanak a hajnali órákban egyedül a kemping és a település határainál.

„De persze reméljük, hogy a medvék is csak bulizni jönnek Tusványosra, és nem azért, hogy bárkit bántsanak” – tette hozzá tréfásan Sándor Krisztina.

A Tusványos szabadegyetem idén június 18-tól június 23-ig tart. A legtöbb érdeklődőt vonzó esemény Orbán Viktor miniszterelnök szombati beszéde lesz, nem véletlen, hogy ilyen komoly biztonsági intézkedésekkel készülnek rá.

Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. július 19. 17:07
Ideális esetben a maci megoldja a szőröstalpú-problémát .
KBA98
2023. július 19. 16:08
A románok tenyésztik a medvéket? Vadgazdálkodásról még nem hallottak?
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 19. 15:48
Ez kb. olyan, mintha a románok Badacsonyban dzsemboriznának, a magyarokat meg kitiltanák.
tikkadt-szocske
2023. július 19. 15:45
Már szinte hivatalos, hogy az ősi föld kecskepásztorai nagy erőkkel fognak Tusványoson hazát félteni. Ökölbe szorított összevont szemöldökü vezérük szerint, most nem fognak köpködni, szídkozódni ês kolompokat verni. Erre lehet számítani. És arra is, hogy a csendőrség, rendőrség, katonaság, SRI stb. megértő mosollyal fogja nyugtázni az eseményeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!