Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Ferenc pápa beszélt a lemondás lehetőségéről, a nőkről és béketárgyalásokra szólított fel (VIDEÓVAL)

2024. május 22. 16:37

Hosszú interjút adott az amerikai CBS csatorna 60 Minutes műsorának Ferenc pápa. Szóba került Ukrajna, Gáza, a menekültek, a nők, a béranyaság és lemondás lehetősége is.

2024. május 22. 16:37
Ferenc pápa a 60 Minutes adásában

Fotó forrása: Képernyőkép / YouTube / 60 Minutes

 

Interjút adott a 60 Minutes című, CBS csatornán futó amerikai műsornak Ferenc pápa. Norah O'Donnell műsorvezető feltette a pápának a kérdést: „Van üzenete Vlagyimir Putyin számára, amikor Ukrajnáról van szó?”

Ferenc pápa így válaszolt: „Kérem a háborúzó feleket, mindannyiukat, hogy hagyják abba. Állítsuk meg a háborút. Meg kell találnotok a módját annak, hogy tárgyaljatok a békéért. Törekedjetek a békére. A tárgyalásos béke mindig jobb, mint egy végtelen háború.”

A gázai konfliktusról szólva megjegyezte: „Minden ideológia rossz, és az antiszemitizmus ideológia, és rossz. Minden »anti« mindig rossz. Lehet kritizálni az egyik vagy másik kormányt, Izrael kormányát, a palesztin kormányt. Kritizálhatsz mindent, amit csak akarsz, de ne legyél »anti« egy néppel szemben. 

Se nem palesztinellenes, se nem antiszemita. Nem.”

Ezt is ajánljuk a témában

A bevándorlásról a pápa – aki bevándorlók gyermeke, akárcsak a műsorvezető, aki ír származású – így nyilatkozott: „A migráció olyan dolog, amitől növekszik egy ország. Azt mondják, hogy ti, írek bevándoroltatok és hoztátok a whiskyt, és hogy az olaszok jöttek és hozták a maffiát... (nevet) Csak viccelek. Ne vegye rosszul. De a migránsok néha sokat szenvednek. Sokat szenvednek.”

A pápa a texasi helyzettel kapcsolatban hozzátette: szerinte a migránsokat nem szabad a határon hagyni, be kell fogadni, aztán el lehet dönteni, hogy kit küldenek haza, de mindenkiről humánusan kell dönteni.

A klímahelyzettel kapcsolatban a pápa úgy vélekedett, hogy 

eljutottunk arra a pontra, ahonnan nincs visszatérés. Szomorú, de ez van. A felmelegedés súlyos probléma. A klímaváltozás ma a halálba vezető út.

 

De van egy mesterséges klímaváltozás is.” Kérdésre válaszolta elmondta: valóban részben a gazdag országok a felelősek. Mint mondta: vannak bolond emberek, és ha megmutatjuk nekik a statisztikákat, a bolondok nem fogják elhinni. De a klímaváltozás valós.

A szexuális visszaélést elkövető papok botrányaival kapcsolatban az egyházfő úgy fogalmazott: „Továbbra is többet kell tenni. Sajnos a visszaélések tragédiája óriási. És ezzel szemben egyenes lelkiismeretre van szükség, és nemcsak arra, hogy ne engedjük meg, hanem teremtsük meg a feltételeket, hogy ez ne történjen meg.” Hozzátette: az ilyen visszaélések „nem tolerálhatóak. Amikor egy vallásos férfi vagy nő bántalmaz, a törvény teljes erejével lesújt. Ebben jelentős előrelépés történt.”

A nők egyházi szerepével kapcsolatban a szentatya megjegyezte: a nők bátrabbak, mint a férfiak, és az élet védelmezői.

A riporter felteszi a kérdést: egy ministráló katolikus lánynak lehet-e valaha diakónus, a papság tagja? Ferenc pápa rövid és határozott választ ad: „Nem.” 

Mikor a riporter újra rákérdez, hogy ha papok nem is lehetnek, diakónusok lehetnek-e nők, megismétli válaszát, hogy nem lehetnek: 

„A nők nagy szolgálatot tesznek mint nők.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

A műsorvezető a béranyaság kérdését is, mivel a pápa nemrég kijelentette, hogy globálisan be kellene tiltani azt.

Ferenc pápa leszögezi: „Ami a béranyaságot illeti, a szó legszorosabb értelmében, nem, nem engedélyezett. Néhol a béranyaság üzletté vált, és ez nagyon rossz. Nagyon rossz.”

Norah O'Donnell erre felhozza, hogy egyes nők számára a béranyaság az utolsó remény.

Ferenc pápa úgy válaszol: „Lehet. A másik remény az örökbefogadás. Azt mondanám, hogy minden esetben gondosan és világosan meg kell fontolni a helyzetet, konzultálva orvosokkal, majd erkölcsileg is megfontolni a dolgot. Úgy gondolom, hogy ezekben az esetekben van egy általános szabály, de minden egyes esetet külön meg kell vizsgálni a helyzet értékeléséhez, mindaddig, amíg az erkölcsi elvet nem kerülik meg. De igaza van. El akarom mondani önnek, hogy nagyon tetszett az arckifejezése, amikor azt mondta nekem: »Bizonyos esetekben ez az egyetlen esély.« Ez azt mutatja, hogy nagyon mélyen érez ezekkel a dolgokkal kapcsolatban. Köszönöm.”

A kérdésre, hogy lemond-e, azzal válaszol, hogy talán az egészsége egyszer nem bírja tovább, de a térde egyre jobban van.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:20
🍓 ️ ­É­­r­­t­­­é­k­e­­­l­­­d­ ­a­ ­­s­z­­e­­x­­i­­­ ­p­­­u­­n­c­­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
antal-2
2024. május 22. 22:11
Hahaha! Jézust elhajtották a halál faszára, Názáretből. Senki nem lehet próféta a saját hazájában! Elment, azt idegenben jól megkínozták utána keresztre feszítették. Néha egy kis Biblia olvasás kell.
templar62
2024. május 22. 18:19
Vallási kérdés fel sem merült .
templar62
2024. május 22. 17:44
Szerinte már Jézus is haladó . Szép új világot építene , a lelkek mentése helyett .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!