Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Eddig bírták az ukránok, ismét a Harkivi területen vannak az orosz katonák

2024. május 13. 20:07

Megérte folytatni a háborút.

2024. május 13. 20:07
tűz, Ukrajna, Fotó: Pavlo Pakhomenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Nyitókép: Pavlo Pakhomenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ismét betette a lábát az orosz hadsereg Harkiv környékére – számol be a BBC. Oroszország állításai szerint erőik beléptek a Harkivi terület északkeleti határvárosa, Vovcsanszk területére. A Harkivtól 70 kilométerre fekvő, Oroszország Belgorodi területével közvetlenül határos, 17 ezres település ostroma egy sorba illeszkedik: múlt péntek óta Oroszország több határon átnyúló csapást is végrehajtott a területen, és bevett minimum kilenc települést.

A BBC a műveletet a háború kezdete óta az egyik legjelentősebb szárazföldi támadásnak tartja.

Oleh Szinyehubov, a Harkivi terület ukrán kormányzója elismerte, hogy Vovcsanszkból valóban evakuálni kellett több ezer főt Harkiv irányába, miután a térség 30 települését érte az elmúlt napokban belövés, illetve siklóbomba-támadás. Vovcsanszkban magában pedig mindössze 200-300 ember maradt már.

Szinyehubov szerint az orosz erők szándékosan arra törekszenek, hogy kis harccsoportok bevetésével új irányokat nyissanak meg, és kiszélesítsék a frontvonalat. Egy regionális televízió adásában arról beszélt,

hogy ugyan az ukrán erők visszatartják az orosz hadsereget, de azért a harcok így is kiterjedhetnek egyre több településre.

Az ukrán hadsereg az ügyben felemásan kommunikál: Vovcsanszk kapcsán állítják, hogy sikeresen „visszatolták az ellenséget” a város északi határából, de azt elismerik, hogy a „jelentős erőket” bevető oroszoknak bizonyos terülteken voltak „taktikai sikereik”.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. május 14. 18:14
Zelenszkij kinevezte a hadsereg főfőparancsnokát: Rácz Andrást
B_kanya
2024. május 14. 10:21
"Kovács UbulB_kanya 2024. május 13. 22:24 Valamiért a pirostéri parádéra nem jutott egy sem 3. éve, érthetetlen." Bubuka és a tények állandó harca :))) És mondd, milyen az a "dedikált bombázó", ami nélkül nem légierő a Luftwaffe ?
B_kanya
2024. május 14. 09:56
Patika 2024. május 13. 22:04 "Helyes az az orosz többségű stratégia, hogy a kevesebb létszámú ukrán erőt feldarabolják apróbb ellenálló csoportokra, amiket ezután könnyebben felmorzsolhatnak." Ehhez járul az elkoptatott légvédelem miatt különösen sebezhető, ide-oda mozgatott tartalékok, sőt egyik frontról a másikra átvezényelt SZAKASZOK, SZÁZADOK (mert zászlóaljakat, ezredeket, dandárokat már nem tudnak ) légierő (drónokat is ideértve) és nagy hatótávú rakétatüzérség általi vesztesége... No meg a "mindig kevés" üzemanyag égetése. Szurikátafalka és a kobra esete. Nem a kobra fog vacsorázni.
B_kanya
2024. május 14. 09:51
"bokréta1 2024. május 13. 23:50 És mondá a békepárti magyar kormány békepárti médiája: "Megérte folytatni a háborút."" És te vagy a libsi éttelmiségh kalapján a bokréta, hiszen te tudod, hogy az irónok Iróniában élnek, bár nem VIlágos neked 1849.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!