Sorra nyitják meg a légtereiket Izrael és szomszédjai

2024. április 14. 09:41

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap reggel bejelentette, hogy az Izrael ellen indított rakéták és drónok kilencvenkilenc százalékát elfogták.

2024. április 14. 09:41
Middle East conflict - Bundeswehr aid flights over Gaza

Nyitókép: Illusztráció. BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét az éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után – jelentette a reptéri hatóság. 

Izrael helyi idő szerint reggel hét óra harminc perckor megnyitotta légterét a mintegy hét órás zárlatot követően. A légiközlekedési hatóság közleménye szerint a kiesés miatt változások várhatóak a menetrendben, az utazóközönségnek tájékozódnia kell a légitársaságoknál járataik indulásáról és érkezéséről. 

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap reggel bejelentette, hogy az Izrael ellen indított rakéták és drónok kilencvenkilenc százalékát elfogták. A harminc robotrepülőgépből huszonötöt számoltak fel a levegőben, és a több mint százhúsz ballisztikus rakéta közül is csak néhány ért földet Izraelben, kisebb károkat okozva a Nabatim légibázison. Hagari hangsúlyozta, hogy a bázis továbbra is működik, a vadászgépek onnan továbbra is indulnak küldetéseikre. 

Ezt is ajánljuk a témában

Izrael és szövetségeseinek felderítő és elfogó rendszerei szinte teljesen felszámolták az Izraelbe indított rakéták és drónok százainak tömeges támadását, a mindössze 12 perces repülési idő alatt Izraelbe érő ballisztikus rakéta közül is csak néhány jutott át az izraeli határon. A mintegy kétszáz drón vagy robotrepülőgép közül egy sem jutott el Izraelbe. 

Az amerikaiak és szövetségeseik körülbelül hetven drónt tartóztattak fel, 

a többit pedig az izraeli légierő gépei fogták el. A ballisztikus rakétákat a Nyíl és a Varázspálca légvédelmi rendszerek ellenrakétái fogták el. A legtöbb indítás Iránból történt, de kis részüket Irakból, Jemenből és Libanonból bocsájtották útra. 

Az IDF szóvivője kiemelte a kivételes együttműködést Izrael és szövetségesei között, de hangsúlyozta, hogy „az incidens még nem ért véget. További fenyegetések vannak folyamatban. A vezérkari főnök jóváhagyta a további lépések terveit”. 

„Elfogtuk. Megfékeztük. Együtt győzünk” – írta Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap reggeli bejegyzésében az X közösségi médiában.A miniszterelnöki hivatal jelentése szerint törölték a vasárnap délelőttre tervezett kormányülést, mert a biztonságpolitikai kabinet egész éjszaka ülésezett az iráni támadás miatt. 

Irak, Jordánia és Libanon is bejelentette légterének újbóli megnyitását

Irak, Libanon és Jordánia vasárnap reggel bejelentette légterének újboli megnyitását, amelyet szombat este óta lezártak az Irán által Izrael ellen indított, példátlan támadás miatt. 

E három ország szombat este jelentette be légterének lezárását és a forgalom szüneteltetését.

A Polgári Légiközlekedési Hatóság vasárnap reggel kiadott közleményében megerősítette, hogy „a légteret újra megnyitották” az iraki repülőterekre érkező vagy onnan induló repülőgépek előtt, biztosítva különösen azt, hogy „kizárták az Irakban – Irán szomszédos országában – a polgári légi járművek biztonságát fenyegető minden kockázatot”. 

Libanonban, Izrael szomszédjában a közlekedési miniszter, Ali Hamie az AFP francia hírügynökségnek elmondta: „reggel 7 óra (helyi idő szerint) óta újraindítottuk a járatokat, és figyelemmel kísérjük a helyzetet”. 

Jordánia, egy másik Izraellel határos ország szintén sajtóközleményben jelentette be, hogy vasárnap reggel újra megnyitotta légterét.

(MTI)

 

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
templar62
2024. április 14. 18:55
Hogy merték lezárni ?
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. április 14. 12:36
𝓙𝓸𝓮, 𝓖𝔂𝓾𝓻𝓲, 𝓤𝓻𝓼𝓾𝓵𝓪, 𝓔𝓶𝓪𝓷𝓾𝓮𝓵! 𝓚ü𝓵𝓭𝓳é𝓽𝓮𝓴 𝓪 𝓻𝓪𝓲𝓷𝓫𝓸𝔀 𝓽𝓻𝓪𝓷𝓼𝔃 𝓰𝓮𝓷𝓭𝓮𝓻 𝓷𝔂𝓾𝓰𝓪𝓽𝓲 𝓴𝓪𝓽𝓸𝓷á𝓲𝓽𝓸𝓴𝓪𝓽, 𝓶𝓮𝓻𝓽 𝓷𝓪𝓰𝔂𝓸𝓷 𝓯𝓸𝓼𝓾𝓷𝓴 𝓲𝓽𝓽 𝓟𝓾𝓽𝓻𝓲𝓼𝔃𝓽á𝓷𝓫𝓪𝓷! 𝓟𝓾𝓼𝔃𝓲: 𝓥𝓲𝓴𝓽𝓲 ❤️
Tasi János
2024. április 14. 10:03
AKARTAK Holokausztot és lett IS Holokauszt! AKARNAK armageddont és CSINÁLNAK IS maguknak egyet!
950BD1
2024. április 14. 10:02
Volt az 70% is, 30% fullra telibe kapta a cionistákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!