Orbán és Bolsonaro kapcsolata miatt aggódnak az európai lapnál

2024. április 12. 13:36

Az EUobserver szerint például mindketten gyűlölik Sorost.

2024. április 12. 13:36
null

Nyitókép: Benkő Vivien Cher/MTINyitókép: Benkő Vivien Cher/MTI  

Mint ismert, Jair Bolsonaro volt brazil elnök két napig Brazíliaváros magyar nagykövetségén tartózkodott február elején, miután a rendőrség elvette az útlevelét. Bolsonaróék részéről nem tisztázott, hogy miért ment a magyar nagykövetségre – 

ügyvédje szerint azért, hogy „kapcsolatban legyen a barátságos ország hivatalnokaival”

és „ismereteket szerezzen a két ország politikai tájképéről”.

Orbán Viktor egyébként pár nappal az eset előtt méltatta az X-en, a volt Twitteren a volt brazil elnököt. Az EUobserver nevű európai hírportál cikkszerzője mindezek miatt aggodalmának adott hangot. Úgy látja, Orbán Viktornak növekszik a befolyása a „globális szélsőjobbon”, sőt a brazil politikában is, és a Bolsonaro-üggyel 

„világos üzenetet küldött az Európai Uniónak és a világnak a támogatói és szövetségesei széles hálózatáról”

– írja a szerző, Raphael Tsavkko Garcia.

A cikk emlékeztet, hogy Orbán és Trump kapcsolatai is jól alakulnak. Azt is felidézik, hogy Soros Györgyöt is kritikusan látják Bolsonaróék és a magyar kormány. A cikkszerző szerint Orbánt ugyan otthon is kihívások érik mostanában, „de Magyarországon túl is befolyást gyakorolva megerősítheti politikai jelentőségét és demonstrálhatja a narratívaalkotó képességeit” – írja az EUobserver.

A portál szerzője úgy látja, Bolsonaro és Orbán kapcsolata is azt mutatja, hogy 

épül a hasonlóan gondolkodó vezetők kapcsolatrendszere, 

amivel kikezdenék az uralkodó normákat és intézményeket, kihívást intéznének a hagyományos politikai rend ellen, és jeleznék a „nacionalista és populista” agenda felé való elmozdulást.

Az EUobserver aggódó publicistája szerint a most következő EP-választás megerősítheti a jobboldali „szélsőségek” növekedését, és nagyobb jelenléte lesz az „euroszkeptikus, rasszista, nyíltan fasiszta és gyakran Oroszország-párti erőknek”, ami a kontinens egészének biztonságát veszélyezteti.

A szerző ezért úgy látja, hogy 

Bolsonaro és Orbán kapcsolata nem csak e két vezetőről szól, 

hanem ideológiáról, hatalomról és a nemzetközi kapcsolatok érzékeny egyensúlyáról. „Ahogy Bolsonaro sorsa kétséges, Orbán jól kiszámított húzása jóval túlmutat Brazílián. A globális szélsőjobb figyel, és az EU a saját démonaival küszködik” – írja végül az aggódó szerző.

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zétqró kalapincs
2024. április 17. 18:14
Jó látni mikor a fosás elkapja a liberálnackó fasiszták szarfaxú egyesületét...
templar62
2024. április 12. 17:54
Zúg a volga ? Az a dolga .
Lajoss
2024. április 12. 17:35
Minden tolvaj,szélhámos otthonra lel a csuti köpcösnél…🤮
P_F_Juli
2024. április 12. 16:03
"„világos üzenetet küldött az Európai Uniónak és a világnak a támogatói és szövetségesei széles hálózatáról” Ha Orbán Viktornak ez volt a "célja", akkor fogadják el, hiszen az EU jelenlegi vezetése, meg van győződve arról, hogy sikeresen tudták "elszigetelni". Mégsem várhatják el, hogy az életét úgy élje le, hogy le sem tudja fejteni magáról a szigetelő szalagokat.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!