Felháborító: a Greenpeace szerint Európa őserdőit ritkítja az IKEA

2024. április 13. 08:02

Az ellátási lánc állomásainak lépésről lépésre való visszakövetése a jégkorszak óta érintetlen területekig vezetett.

2024. április 13. 08:02
null

Nyitókép: Wikipédia

Nem várt problémával szembesült az IKEA, a Greenpeace egyik friss jelentéséből ugyanis kiderült, hogy a bútoráruház egyes termékei olyan beszállítóktól érkeztek, amelyek a romániai Kárpátokban található őserdőkből származó fával dolgoztak, ezzel pedig 

Európa egyik legrégebb óta érintetlen erdejét veszélyeztetik

vette észre az Index.

A Natura 2000-es természetvédelmi övezetben kivágott, gyakran 120 évnél is idősebb fából készített bútorokból Magyarországra is érkezett. A termékek közé tartozik a népszerű INGOLF, valamint a SNIGLAR nevű bútorcsalád is. Ezektől a beszállítóktól legalább harminc különböző terméket találtak az IKEA áruházaiban – összesen 13 országban: Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Izraelben, Lengyelországban, Svédországban, Svájcban, az Egyesült Királyságban és hazánkban is.

A jégkorszak óta érintetlen erdők

A portál felhívja a figyelmet, hogy a probléma amiatt különösen égető, mert ez ad otthont a legnagyobb európai barnamedve-, farkas-, európaibölény- és hiúzpopulációnak, valamint az összes európai növényfaj több mint egyharmadának – 

a terület a tudósok szerint a jégkorszak óta érintetlen. 

A jelentés elkészítése során a nyomozócsoportok követték az ellátási láncot az engedélyek elemzésétől és a romániai erdők fakitermeléséről készült műholdképektől a faraktárakig és a bútorgyártókig – egészen addig, amíg ezek a termékek kerülnek az IKEA áruházak polcaira. Ekkor derült ki számos gyártóról, hogy természetvédelmi területekről szerzik be a fát – jegyzi meg az Index, majd hozzáteszik: a nyilvánosan elérhető információk alapján az IKEA a legtöbb ilyen cég által gyártott termékek legnagyobb vásárlója és értékesítője. A jelentés szerint ez a Plimob esetében bizonyítható is, mivel a vállalat kizárólag az IKEA számára gyárt bútorokat.

A Greenpeace emiatt arra szólította fel a svéd céget, hogy mihamarabb váljon a megoldás részévé, ahelyett, hogy hozzájárulna a folyamatban lévő éghajlati és biodiverzitási válságokhoz.

Természeti örökségünket nem lehet bútordarabokká alakítani. Ezek a fák létfontosságúak a bolygó egészsége szempontjából, és azonnal meg kell védeni őket. Az IKEA-nak be kell tartania saját fenntarthatósági ígéreteit, és meg kell tisztítania ellátási láncát az őserdők pusztításától” – fogalmazott a Greenpeace közép- és kelet-európai biodiverzitási kampányigazgatója.

Az IKEA nyitott a párbeszédre

Jelenleg még dolgozunk a Greenpeace jelentésén. Üdvözöljük az átlátható párbeszédet, és várjuk az ügy további megvitatását, amint lehetőségünk lesz elolvasni a teljes jelentést. Nagyon komolyan vesszük a belső és külső követelmények megsértésének kockázatával kapcsolatos információkat. Az illegális faanyagnak és a rossz erdészeti gyakorlatnak nincs helye az IKEA értékrendjében. Minden erre utaló jelet kivizsgálunk. 

Ha szabálytalanságokat fedezünk fel, azonnal intézkedünk, beleértve az üzleti kapcsolatokat is” 

– idézi a bútorgyártó cég szóvivőjét a Daily Mail. 

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:46
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­­­ö­­g­­­ö­­s­­ ­­­l­­á­n­­y­­o­­­k­­­ ­­v­­­á­­­r­­n­a­k­­­ ­­­r­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
survivor
2024. április 13. 13:21 Szerkesztve
3 darabos konyhakés szettér 99 fontot kérnek. Eleve minek annyi konyhakés ? Vegyél 1 Ka-Bar-t !/Fallkniven A1 et És egy kisebb svájci bicskát... EDC
survivor
2024. április 13. 13:18
"Szarok rá-mondta az IKEA. Első a profit !"
Dixtroy
2024. április 13. 12:01
Mindeközben a 16mm-es haft, ami harminc éve még 22 körül volt, már csak két mdf lapból és távtartó pozdorja csíkokból áll. Három könyv alatt jobban meglógnak, mint Mari néni csöcsei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!