Pressman szerint ő mindent megpróbál, de a magyar kormány nem ért a szóból

2024. március 26. 07:28

Az amerikai nagykövet arról is beszélt, hogy a magyarok szívatják az amerikai katonákat.

2024. március 26. 07:28

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete Rubik-kocka-versenyt és fogadást tartott a nagyköveti rezidenciáján 2024. március 25-én, írja a 444. Elmondta: „Amikor Magyarországra érkeztem, az egyik legelső dolog, amiről beszéltem, szó szerint, a reptéren a gépről való leszállásom után, a Rubik-kocka volt” – mondta. Szerinte a bűvös kocka találó metafora az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatában felmerülő kihívások leküzdésének nehézségeire.

A nagykövet szerint 

„a Rubik-kocka szinte végtelen összetettségéhez képest az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatában felmerülő nehézségek megoldhatók. 

A megoldást meg lehet találni, sőt gyors megoldás is található, ha megvan erre a politikai akarat.”

Hangsúlyozta: az Egyesült Államok már eldöntötte, hogy „kiismerhetőbb kapcsolatot” akar Magyarország kormányával, „egy kapcsolat jobbá tétele nem olyan választás, amelyet egy kormány egyedül meghozhatna”. Emlékeztetnek: a magyar NATO-csatlakozás 25. évfordulója alkalmából tartott beszédében 

Pressman többek között azt mondta: az Egyesült Államok a párbeszéd és az együttműködés híve, de a jelenlegi magyar kormánnyal ez sokszor nem működik, és ekkor az USA cselekszik, mert Orbánék csak ebből értenek. 

A 444 szerint Pressman arra utalt, hogy olyan pontra jutottak, amikor a párbeszéd már nem elég.

Beszélt arról, hogy „a magyar állam milyen szívatásokkal nehezíti” például a pápai légibázison lévő amerikai katonák életét: „Megsértve a védelmi együttműködési megállapodásunkat, 

a magyar kormány több mint három éve nem engedélyezi, hogy ezek a fiatal katonák rendszámtáblát kapjanak a családi autóikra,

 ehelyett arra kényszeríti őket, hogy havonta több tízezer forintot fizessenek saját zsebből az ideiglenes regisztrációért. Nem a bürokrácia vagy a túlzottan bonyolult adminisztratív eljárások miatt. Hanem egyszerűen azért, mert a magyar kormány erről politikai döntést hozott. Igen, jól hallották. Rendszámtáblákról beszélek.”

Pressman szerint mindez jól illusztrálja a Magyarország és szövetségesei közti kapcsolatok jelenlegi, aggasztó állapotát – pedig „nem volt ez mindig így. És nem is kell, hogy így maradjon.” Azt tapasztalják, mondta akkor, hogy 

Magyarország „másként viselkedik, mint a szövetség bármely más tagja”,

hogy „egy régi barát és szövetséges olyan dolgokat mond és tesz, amelyek aláássák a bizalmat és a barátságot.”

Pressman nehezményezte még a magyar politikai „Amerika-ellenes kirohanásait, az oroszbarát külpolitikát, a független média ellehetetlenítését, a bírák és civil elleni politikai hadjáratokat”. Szerinte a magyar kormányt kevéssé érdekli a konstruktív párbeszéd a fenti problémák megoldására. 

„Más szövetséges országokkal együttműködünk, együtt dolgozunk – még akkor is, ha vannak nézeteltéréseink. Magyarországon ez nem működik

 – amíg csak nem cselekszünk” – mondta.
 

 

Összesen 257 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:05
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­­ö­­g­­ö­­s­­ ­­l­­á­­­n­­y­­­o­­­k­­ ­­v­á­­­r­n­a­k­­­ ­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Sándor
2024. március 28. 10:30
Egy nagyképű, aljas tróger, cinkostársaival az emberiség ádáz ellenségei.
lohere-0
2024. március 27. 21:07
Tipikus amerikai demokrata. Ő mindent megpróbál, hogy rombolja az amerikai-magyar kapcsolatokat. Aztán nem érti, hogy miért nem javulnak.
lohere-0
2024. március 27. 21:03
Nem azért mert Putyin mondta, hanem mert tökéletesen igaz: Az Amerikai Egyesült Államoknak nem szövetségesei, hanem vazallusai vannak. Akik ennek be is hódolnak. Csak Magyarország veszi komolyan a szövetséget. Ami csak katonai együttműködést jelent. Nem a belügyeinkbe, a demokráciánkba való beleszólást és beavatkozást. Amit ittléte óta egyfolytában művel, és azon kívül semmi mást. Megint nem egy nagykövetet kaptunk az amerikai demokrata párttól, hanem csak egy ügynököt. Így nehéz párbeszédet folytatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!