Összeomlóban a német kormánykoalíció Ukrajna támogatása miatt

2024. március 18. 13:23

Nem értenek egyet abban, hogyan kellene segíteni.

2024. március 18. 13:23
Olaf Scholz meets Srettha Thavisin

Nyitókép: Florian Gaertner / Florian Gaertner/photothek.de / dpa Picture-Alliance via AFP

Egyre inkább megosztott a német kormánykoalíció az ország Ukrajna-politikáját illetően, Olaf Scholz kancellár szociáldemokrata pártja (SPD) pedig koalíciós partnerei kereszttüzébe került, mivel enyhített álláspontján a háború sújtotta ország támogatásával kapcsolatban – írja az EurActiv. A lap felidézte Rolf Mützenich SPD-frakcióvezető múlt heti beszédét, amelyben feltette a kérdést, hogy nem lenne-e ideje „elgondolkodni azon, hogyan lehet befagyasztani egy háborút és később befejezni”. 

A beszéd erős vitát váltott ki a kormánykoalíción belül. Mützenich ugyan szombaton megpróbált visszakozni megjegyzésétől, de a koalíciós partnerek attól tartanak, hogy megváltozhat az SPD Ukrajna-politikája. 

Mützenich becsmérlő megjegyzései a koalícióban másként gondolkodókról és a konfliktus befagyasztásáról szóló, nem túl inspiráló szavai a kancellár kormánynyilatkozatával együtt fordulópontot jelentenek a külpolitikában”

 – mondta Michael Georg Link, a liberális szabad demokraták (FDP) frakcióvezető-helyettese a Tagesspiegelnek vasárnap. Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár a múlt héten határozottan megvédte döntését, hogy nem küld Taurus rakétákat Ukrajnába, amiért koalíciós partnerei bírálatokat fogalmaztak meg – teszi hozzá az EurActiv. Scholz az ukrajnai háború kitörése után a német külpolitika teljes újrarendezéseként hirdette meg a „Zeitenwende”-t, vagyis a nagy fordulatot. Link feltette a kérdést: 

Mit ér még a „Zeitenwende”, ha Scholz és Mützenich mindig csak annyit segít Ukrajnának, hogy az éppen ne süllyedjen el?”

Mützenich felhívása az ukrajnai háború befagyasztására a másik koalíciós partner részéről is jelentős visszhangot váltott ki. Ricarda Lang, a Zöldek frakcióvezetője a Die Weltnek azt mondta, hogy a szocdem frakcióvezető beszéde „visszatérést jelent a szociáldemokraták régi Oroszország-politikájához”, ami korábban baráti volt Moszkva felé. Szombaton aztán az SPD vezetői pártértekezletre gyűltek össze, és megvédték frakcióvezetőjük álláspontját. 

Saskia Esken SPD-vezető, miközben hangsúlyozta pártja rendíthetetlen támogatását Ukrajna iránt, azt mondta, hogy az SPD „természetesen osztja a békevágyat is, amelyet különösen az ukránok éreznek”. Hozzátette, hogy az SPD felszólította az orosz elnököt, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. Az ellenzéki CDU is beleszólt a vitába, és arra figyelmeztetett, hogy az SPD jelenleg a konfliktus befagyasztásának gondolatával teszteli a választókat. 

Roderich Kiesewetter, a CDU külügyi szóvivője szerint az SPD-nek még mindig gondot okoz Oroszország „romantizálása, amely most szörnyű módon utolér minket Németországban”. Eközben Scholz vonakodása a Taurus rakéták szállításával kapcsolatban továbbra is konfliktust szít a koalíción belül – folytatja az EurActiv. Pénteken a t-online hírportálnak kiszivárogtak olyan rendkívül érzékeny információk, amelyek állítólag igazolták Scholz vonakodását a Taurus rakéták leszállításával kapcsolatban. 

A cikk a Bundestag védelmi bizottságának szigorú titoktartás alá eső üléséről származó információkat tartalmazott. Bár nem tudni, hogy ki szivárogtatta ki az információt, a védelmi bizottság zöld és liberális tagjai egyaránt hevesen bírálták a lépést. Marie-Agnes Strack Zimmermann liberális képviselő, a védelmi bizottság elnöke még jogi lépésekkel is fenyegetőzött. Láthatóan tehát a német koalíció erősen megosztott az Ukrajnával kapcsolatos német külpolitika részleteit illetően.

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:08
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­­ö­­­g­­ö­s­­­ ­l­­­á­­­n­y­o­k­ ­­­v­­­á­­­r­­n­­a­­k­­­ ­r­­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
zakar zoltán béla
2024. március 18. 18:31
Már is késő!
Vasalo
2024. március 18. 18:16
Ráadásul a mult heti hivatalos statisztika szerint nagyon elszaporodott a bal oldalhoz köthetô bünözés,, azaz amig a kormány unszolására százezrek tiltakoznak a parlament jobboldali pártjai ellen akik senkit nem zaklatnak semmi bünt nem követnek el, addig az Antifa, a Next generátion, a migránsok stb bátran támadnak mindenkit, aki csak az utjukba kerül és a hatoság tehetetlen. Az elfogott gazembereket valamelyik félhülye biro azonnal szabadon engedi és elveszi a rendörök kedvét a munkától. Ez meg kurva veszélyes.
atti64
2024. március 18. 17:54
RÁFÉR A NÉMETEKRE LEGALÁBB NEM FOGNAK JÁRNI NYARALNI EGY ÉVBEN 5-SZÖR!!!!!!!!!!!HAJRÁ AfD!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!