„Németország autós ország” – kiáll a CDU a belső égésű motorok mellett

2024. március 12. 19:46

Folytatódik a német gazdaság önfelszámolása a szép zöld jövőért, vagy ideje a váltásnak? Itt tart az ideológiai háború az autógyártás körül Németországban.

2024. március 12. 19:46
Cyprus EU Gaza

Nyitóképen: Ursula von der Leyen autóba száll, miután a ciprusi elnökkel tárgyalt Nicosiában. Forrás: Danil Hamkin / Nurphoto / Nurphoto via AFP

***

Közös európai parlamenti választási kiáltványt mutatott be hétfőn a Németországi Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU), amibe belerakták azon szándékukat, hogy elkaszálják a belsőégésű motorok 2035-re tervezett kivonását az EU-ban. Tették mindezt annak ellenére, hogy pártcsaládjuk, az Európai Néppárt (EPP) hosszas huzavona után kihagyta ezt az elemet a saját kiáltványából – írta meg az Euractiv.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki egyben a CDU/CSU és az Európai Néppárt (EPP) vezető jelöltje is a következő megmérettetésen, azzal büszkélkedett el, hogy „Egyetlen programba integráljuk a klímavédelmet, az energiaellátást és a gazdaságot”; s végtére is ennek része, hogy

a CDU és a CSU azt kéri, hogy vonják vissza a belső égésű motorral szerelt új autók 2035-től esedékes értékesítési tilalmát az EU-ban.

Mert, hát Geld ist Geld, vagyis, ahogy a kiáltvány fogalmaz: „szeretnénk eltörölni a belsőégésű motorok tilalmát, megőrizni és technológiasemlegesen továbbfejleszteni Németország élvonalbeli belső égésű motortechnológiáját”.

Még a baloldaliak is utálják

Láthatóan Markus Söder, a bajor CSU vezetője, bajor miniszterelnök is megkönnyebbülten nyilatkozta, hogy ennek papírra vetése „kulcsfontosságú volt számunkra, a globális autókereskedelem kihívásaira is válaszul”. Ámde az erre vonatkozó részt végül az EPP választási kiáltványtervezetéből kilúgozták, méghozzá a párt bukaresti csúcstalálkozóján, és simán csak „technológiasemlegességet” írtak bele.

Mint arra az Euractiv rámutat, felmérések szerint a belsőégésű motorok betiltása a legkevésbé népszerű klímapolitika Németországban, Franciaországban és Lengyelországban, olyannyira, hogy

még a balközép pártok szavazói számára sem szimpatikus.

Az EPP-t vezető Manfred Weber egyébként megpróbálta összébb hozni a két nyilatkozatot, mondván, ez az EPP alapvető irányvonala, és kész – „Németország azonban autós ország. Az Európai Unióban nem minden ország annyira az, mint Németország. Ezért itt még tovább kell dolgozni a program részletein” – tette hozzá.

Balhorog balról

A szocdemeknek sem kellett több, egyből éles kritikával csaptak le a kiáltványra, illetve a tényre, hogy a CDU/CSU és az EPP kiáltványai nem egyeznek e téren. Katarina Barley, az SPD EP-listavezetője szerint ez nem más, mint maga a megosztottság. „Von der Leyen ellen három úriember is harcol a környezetéből, különösen a Green Deal kapcsán” – célzott Barley

Söderre, Weberre és Friedrich Merzre, a CDU-vezérre utalva, akik szerinte gáncsolják Von der Leyen zöld törekvéseit.

Talán nem véletlen, hogy erre koncentrálnak: az európai szocialisták – az SPD pártcsaládja – az Európai Bizottság zöld átállással, gazdasággal és szociális ügyekkel kapcsolatos tárcáit akarják megkaparintani a következő EB-ben, derült ki listavezetőjük, Nicola Schmit Euractivnak adott interjújából.

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:10
🍓 ️ ­A­­­ ­d­ö­­g­ö­­­s­­ ­­l­­á­­n­y­­­o­­k­­­ ­­­v­­­á­r­­n­a­­­k­­­ ­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
pandalala
2024. március 13. 07:40 Szerkesztve
"zöld törekvés" ez tecc alapítani fogok egy focicsapatot "Zöld Törekvés SC" néven. ZTSC. A Fradi lesz a nagy ellenfél!! ;-)))
pandalala
2024. március 13. 07:20
A CO2 és a lignit legyen veletek!! Ne igyatok mosatlan zöldséglevet!! :-)))
ördöngös pepecselés
2024. március 13. 07:05
de hogy erre pont most jöttek rá? gondolkoztak volna akkor amikor elqúrták. de mi a garancia arra hogy most nem qúrják el megint? menjenek a picsába, már késő. A német autóiparnak annyi. De még vehetnek jó elektromos kínait. Persze ha marad pénzük a migránshadak etetése után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!