Itt a választási szuperkedd Amerikában – ezt érdemes róla tudni!

2024. március 05. 05:31

Eldőlhet Trump és Biden sorsa az előválasztások nagy napján.

2024. március 05. 05:31
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Idén március 5-re esik a szuperkedd, a négyévente esedékes amerikai elnökválasztások nagy kampánynapja, amikor egy időben számos tagállamban tartanak előválasztást. E választásokon hagyományosan kialakulhat egy olyan eredmény, amely egyik vagy mindkét pártnál meghatározza, ki lesz majd az elnökjelöltjük a novemberi szövetségi választáson.

A szuperkedd jellemzően nagyon izgalmas nap az amerikai politikában – idén viszont ez kevéssé van így. Ennek oka: e pillanatban a demokratáknál Joe Biden, a republikánusoknál Donald Trump van olyan helyzetben, hogy komoly kihívók hiányában mérettetik meg magukat az előválasztáson.

Kedden a republikánusok 15, a demokraták 16 előválasztást tartanak szerte az országban.

Texastól Kalinforniáig, Alabamától Alaszkáig mennek voksolni az elkötelezett szavazók e napon.

A két párt későbbi kongresszusaihoz a delegáltak több mint egyharmadáról döntenek most a szimpatizánsok – és ez határozza meg az elnökjelölési versengés eredményét is.

Immár nyolc éve annak, hogy Donald Trump a 2016-os szuperkedden helyzetbe hozta magát a sokszereplős republikánus elnökjelölti versengésben. Négy évvel később nem kellett versengenie, hiszen hatalomban lévő elnökként biztos volt, hogy újra nekifut a választásnak, és ilyenkor hagyományosan nem indul el más fajsúlyos politikus párton belül a regnáló elnök ellen.

Trumpnak azonban jelen állás szerint most sem kell aggódnia: 

egyetlen politikus verseng már csak vele, Nikki Haley.

 A volt kormányzó és ENSZ-nagykövet korábban Trump embere volt, de az idei elnökjelöltségi kampányban a Trumppal szemben kritikus, jellemzően mérsékeltebb jobboldali szavazókat akarta meghódítani. Haley-nek ugyan a mai napig mérhető a támogatottsága, de az amúgy abszolút demokrata fellegvár Washington DC-n kívül mindenhol nagy fölénnyel Trump tudott nyerni vele szemben.

Joe Biden az amerikai politika veteránjaként a korábbi elnökjelöltségi próbálkozása után 2020-ban már a demokrata mainstream jelöltjeként mérettette meg magát, és az akkori szuperkedden meg is nyert 10 államot a 14-ből. Mivel nem volt más fajsúlyos demokrata politikus vele szemben, ő lett a párt jelöltje az azévi elnökválasztásra – és az ismert forró kampány és vitatott végeredmények után le is győzte Donald Trumpot, aki most állna bosszút az akkori vereségéért. Joe Bidennek idén sincs nehéz dolga: nincsen vele szemben más erős jelölt a demokratáknál, így 

Bidennek leginkább csak saját maga az ellensége,

ha továbbra is egyre több kínos epizód derül ki szellemi állapotának gyengüléséről.

Az idei szuperkedd nagy kérdése, hogy a lendületben lévő, a republikánus szavazói tömegek nagy részét megragadó, világképüket képviselő Donald Trumppal szemben fel tud-e még támadni Nikki Haley, tud-e még meglepő eredményeket felmutatni. Ha igen, akkor még továbbra is versenyben maradhat a kampány során – esetleg abban bízva, hogy Trump egymásra rakódó peres ügyeiben elsüllyed a volt elnök, netán el is ítélik, és lehetetlen helyzetbe kerül a választás előtt. Akkor pedig még mindig esélyt láthat Nikki Haley, hogy beugrik a Republikánus Párt elnökjelöltjének.

Haley egyébként folyamatosan azzal kampányol, hogy Trump nem lenne képes legyőzni Joe Bident, és egyébként is, a republikánusok megérdemelnek egy választási opciót a volt elnökön túl. Amennyiben viszont a szuperkedden mindenhol látványosan alulmarad Trumppal szemben, végleg felfesthető a nagy kérdőjel, hogy miért maradna még mindig versenyben.

A republikánus helyzethez képest a demokratáknál kevesebb a dilemma: bár senki nem rajong Joe Bidenért, országos szinten pedig rendkívül népszerűtlen az elnök (az amerikaiak 56 százaléka nem elégedett vele, és csak 38 százalék áll mellette); mégsem jelentette be egy komoly demokrata politikus sem, hogy az újrázni kívánó, immár 82. évében Joe Bidennel szemben elindulna. Így a demokraták szuperkeddjén egy legkevésbé izgalmas Biden-győzelem várható.

Biden esetében csak az a kérdés, hogy a következő hosszú hónapokban szállít-e még olyan további jeleneteket, amikor szellemi vagy egészségi állapota komolyan megkérdőjeleződik a szavazók, a demokrata pártelit és finanszírozóik körében. Ekkor az előválasztásoktól függetlenül 

még elővehetnek a kalapból egy más, frissebb, fiatalabb, alkalmasabbnak tűnő jelöltet, 

aki beugrik a visszalépő vagy visszaléptetett Biden helyére. Ez viszont minden bizonnyal nem a szuperkedden fog megtörténni.

 

Nyitóképen: Biden- és Trump-maszk (Behrouz MEHRI / AFP)

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. március 05. 11:24
"A republikánus helyzethez képest a demokratáknál kevesebb a dilemma: bár senki nem rajong Joe Bidenért, országos szinten pedig rendkívül népszerűtlen az elnök (az amerikaiak 56 százaléka nem elégedett vele, és csak 38 százalék áll mellette); mégsem jelentette be egy komoly demokrata politikus sem, hogy az újrázni kívánó, immár 82. évében Joe Bidennel szemben elindulna." Ez mondjuk nem igaz, mert Robert F Kennedy Jr elindult, de neki látványosan és szándékosan nem adtak titkosszolgálati védelmet, ellenben halálos fenyegetéseket igen. Finoman jelezték, hogy nem indulhat demokrata színekben, a már akkor is 15% körülre mért jelölt.
MaBaker
2024. március 05. 11:22
"Amennyiben viszont a szuperkedden mindenhol látványosan alulmarad Trumppal szemben, végleg felfesthető a nagy kérdőjel, hogy miért maradna még mindig versenyben." Már most is csak azért van versenyben Haley, azaz születési nevén Nimarata Randhawa. hogy Trump hivatalos elnökjelöltként ne férhessen hozzá kampánypénzekhez és ne segíthesse senki a kampányát a pártból. Haley egy demokrata partizán ügynök, akit demokrata megadonorok támogatnak, mint a LinkedIn tulaj Reid Hoffmann.
states-2
2024. március 05. 08:00
Hajrá Trump, végezz az amerikai kommunistákkal, mi majd elintézzük a hazaiakat.
2024. március 05. 07:37 Szerkesztve
Esetleg Jurij Andropovot vagy Konsztantin Csernyenkót ajánlanám a demokratáknak beugróként, ha Biden spontán módon elfelejtene angolul. Lenint Putyin nem adja. Mindenhol, tényleg mindenhol semmibe veszik a szavazókat az újbalosok. Világossá teszik, nem emberre vagy pártra szavatnak, hanem világmegválttó ideológiára. Ha már fehér férfit kell oda tenni, akkor meg kell mutatni a fehér férfi szánalmasságát: milyen fajta az, ahol egy Biden, egy Márki-Zay, egy Scholz a legalkalmasabb? Bizony, megérett a leváltásra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!