Idén is Antwerpen lett „Európa kokainfővárosa”

2024. március 25. 22:18

Egyre jobban fogy Európában a kokain, a ketamin és az ecstasy.

2024. március 25. 22:18

Nyitókép: Getty Images / Uma Shankar sharma

 

A belgiumi Antwerpen kikötőváros lett idén is – zsinórban másodjára – „Európa kokainfővárosa” – írta a Politico. Ezt a Kábítószerek és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) által a SCORE csoporttal – egy európai szennyvízelemző hálózattal – közösen készített jelentés állapította meg.

A jelentést az EU 23 tagállamának 88 városában, valamint Törökországban végzett szennyvízelemzésekből állították össze. Az adatok a kokain, a ketamin és a metiléndioxi-metamfetaminnal – elterjedtebb nevén MDMA vagy „Ecstasy” – fogyasztásának megugrását jelezték. A SCORE szerint a többi kábítószerre vonatkozóan nem lehetett megbízható eredményt megállapítani. 

A listán továbbra is Antwerpen vezet, ahol 

napi 1721 milligramm (1,7 gramm) kokaint mutattak ki 1000 főre vetítve

– bár ez csökkenést jelent a 2022-es adatokhoz képest. 

A hatóságok 2023-ban rekordmennyiségű, 116 tonna kokaint foglaltak le az antwerpeni kikötőben, hat tonnával többet, mint 2022-ben – jelentette be januárban Vincent Van Peteghem belga pénzügyminiszter. Franky De Keyzer, az antwerpeni ügyészség vezetője nemrég elismerte,

holland bűnbandák uralják a kikötőt.

Az EMCDDA vezetője szerint a tanulmány azt mutatja, hogy egyre hasonlóbbak a drogfogyasztási szokások a kisebb és a nagyobb városokban. Az EU kábítószer-ellenes ügynöksége a hónap elején arra figyelmeztetett, hogy a kokain iránti, ugrásszerűen megnövekedett kereslet hozzájárul a bandaháborúk egyre erőszakosabbá válásához. 

Az európai illegális kábítószerpiac forgalma a szervezet szerint 

évente legkevesebb 31 milliárd euróra (12 ezer milliárd forint) becsülhető.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:05
🍓 ️ ­A­­ ­d­­­ö­­­g­­­ö­­­s­­­ ­l­á­­n­­­y­­­o­k­­ ­­v­­­á­r­n­a­­k­­ ­r­­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
Aerion
2024. március 26. 09:00
Ki a felelős ezért? Ó'bán?
Dictator
2024. március 26. 08:29
Dicsőség Belgiumnak.
dekoninck-2
2024. március 26. 08:17
Félelmetes belegondolni abba, hogy ez a pénz vajon hol lányod és mire költik…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!