Helikopterrel evakuálják az amerikai nagykövetséget, átvették a hatalmat a bandák Haiti felett

2024. március 10. 18:35

Több ezer elítélt szabadult ki a börtönökből.

2024. március 10. 18:35
Demonstration demanding the resignation of Haitian Prime Minister Ariel Henry

Nyitókép: Guerinault Louis / ANADOLU / Anadolu via AFP

Múlt vasárnap szabadult el a pokol a Karib-térségben lévő Haitin, miután rabok százai szöktek meg a fegyveres lázadásokat követően. Az érintett börtönben lévő csaknem négyezer rabból alig százan maradtak rács mögött: azok soraiban, akik a maradás mellett döntöttek, van 18 egykori kolumbiai katona, akiket azzal vádolnak, hogy zsoldosokként működtek közre Jovenel Moise elnök 2021-es meggyilkolásában. 

A haiti vezetés úgy reagált a történésekre, hogy mozgósította a rendőrséget és a hadsereget. Múlt csütörtökön a fővárosban négy rendőrt gyilkoltak meg fegyveresek, akik egyebek között Haiti nemzetközi repülőterére is tüzet nyitottak. Elfoglaltak két rendőrörsöt is pánikszerű menekülésre késztetve a polgári lakosságot. 

A legújabb erőszakhullámért Jimmy Chérizier rendőrből lett bandavezér vállalta a felelősséget. 

A Barbecue ragadványnevet viselő bűnöző, aki több bűnszervezet szövetségét vezeti, közölte, hogy célja Haiti rendőrfőnökének és kormányának túszul ejtése, valamint Ariel Henry, Haiti ügyvivő miniszterelnöke hazatérésének megakadályozása. 

Henry pénteken Nairobiban írt alá megállapodást, amely lehetővé teszi egy ezerfős kenyai rendőri kontingens Haitire telepítését a bűnbandák elleni küzdelem támogatására.

 

A hét közepén bűnbandák próbálták átvenni az ellenőrzést a Haiti nemzetközi repülőtere felett. A fővárosban található Toussaint Louverture nemzetközi repülőtér a támadás ideje alatt zárva volt, nem közlekedtek a repülőgépek és utasok sem tartózkodtak a helyszínen. Az AP amerikai hírügynökség munkatársai egy páncélozott járművet láttak a kifutópályán, amely a bandákra tüzelve próbálta megakadályozni őket a repülőtérre való bejutásban, az alkalmazottak pedig menekültek a golyózápor elől.

Az ENSZ szerint Port-au-Prince területének mintegy 80 százalékát már ellenőrzésük alá vonták. Az erőszakhullám tovább súlyosbítja az amúgy is sanyarú ellátási helyzetet, a karibi szigetország 11 millió lakosának csaknem fele számára nem biztosított az élelmiszer-ellátás.

Haitin meghosszabbították csütörtökön a szükségállapotot és az éjszakai kijárási tilalmat, hogy úrrá lehessenek a fővárost, Port-au-Prince-t megbénító erőszakhullámon. Az eredetileg három napra szóló kényszerintézkedéseket a hét végén jelentették be, de a bűnbandák nem hagytak fel a rendőrőrsök és a kormányhivatalok elleni éjszakai támadásokkal, miközben a rendvédelmi szervek szűkös eszközeikkel próbálják kezelni a zűrzavart. 

Az ország hivatalos közlönyében megjelent rendelet szerint a szükségállapot hatályát április 3-ig terjesztik ki, míg az éjszakai kijárási tilalomét március 11-ig.

Vasárnapra az Egyesült Államok bejelentette, hogy evakuálják a haiti nagykövetség személyzetének nagy részét. Az amerikai hadsereg a személyzet nagy részét az éjjel menekítette ki helikopterrel és jelezték, nem zárják be az intézményt, a biztonságot pedig tengerészgyalogosok biztosítják. 

 

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:03
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­­ö­­­g­­ö­­s­­ ­l­­­á­n­­­y­­o­­­k­­ ­­v­á­­­r­­n­­­a­k­­­ ­r­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­𝗡
ProletarFC
2024. március 18. 11:27
A Haiti voodoo győzni fog !
bagoly-29
2024. március 11. 14:50 Szerkesztve
S rövidesen útban lesznek a Biden-féle Kánaán felé!
Agricola
2024. március 11. 09:45
A napoleoni háborúk idején Haiti afrikai származású lakossága fellázadt. 1804. január 1-jén Dessalines, az új vezető az 1805-ös diktatórikus alkotmány értelmében a haiti nép nevében szabad köztársasággá nyilvánította Haitit, amit a megmaradt fehérek lemészárlása követett . Titkára , Boisrond-Tonnerre kijelentette: "Függetlenségünk kikiáltásához fehér ember bőre kellene pergamennek, koponyája tintatartónak, vére tintának és bajonett tollnak!" A mészárlást – amely Haiti egész területén történt – 1804. február elejétől 1804. április 22-ig hajtották végre. Februárban és márciusban Dessalines Haiti városai között utazott, hogy megbizonyosodjon arról, hogy parancsai végrehajtatnak. Tömeggyilkosságok történtek az utcákon és a városokon kívüli helyeken. A gyilkosságokkal párhuzamosan rablásra és nemi erőszakra is sor került. Általában a nőket és a gyerekeket ölték meg utoljára. Mára az országot az anarchia uralja. Érdekes módon haitiak tömegei próbálnak bejutni az USA-ba, fehérek közé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!