Fizetett menstruációs szabadságot ad a nőknek egy párt

2024. március 06. 18:48

Mármint egy európai parlamenti párt bevezette saját alkalmazottainál havi három nap erejéig, most mindenkit arra buzdítanak, hogy tegyen ugyanígy.

2024. március 06. 18:48
null

Nyitókép: Pixabay

***

A Baloldal az Európai Parlamentben képviselőcsoport az elmúlt fél évben úgynevezett  menstruációs szabadságként havi három nap szabadságot engedélyezett a munkatársainak, és most a „sikeres eredmények” miatt a példájuk követésére buzdítanak – írja a Brussels Times.

Az indok, hogy a hasi görcsök, fej- és hátfájás, a szélsőséges hangulatingadozás, amely tüneteket egyes nők a menstruáció alatt tapasztalnak, jelentősen megnehezíthetik a munkanapokat, sőt, még akár betegszabadság kivételére is kényszeríthetik őket, ezért a menstruációs szabadság bevezetése  megnyugvást jelenthetne számukra ebben az időszakban

Egyes ellenzők, köztük nőgyógyászok azonban éppen azzal érvelnek a hasonló intézkedések bevezetése ellen, 

hogy a nőknek inkább a súlyos menstruációs fájdalmaik okának megtalálására kellene összpontosítaniuk, 

és az efféle szabadságok megakadályozhatják őket abban, hogy orvoshoz forduljanak. Mások úgy vélik, egy ilyen engedmény széles körű bevezetése növelné a munkahelyi egyenlőtlenséget vagy okot szolgáltatna a női munkavállalók hátrányos megkülönböztetésére, mások pedig a rendszerrel való visszaélésektől tartanak. 

Mindezek aggályok ellenére a Baloldal az Európai Parlamentben hat hónappal ezelőtt úgy döntött, titkársági dolgozói között bevezeti a menstruációs szabadság rendszerét, javítva a munkavállalók jólétét azáltal, „hogy elismeri szükségleteiket, és leküzdi a menstruációval kapcsolatos megbélyegzést”. 

A képviselőcsoport főtitkára, Francisco Orozco Dopico szerint a kísérlet eddig sikeres volt, mostanra a menstruációs szabadság stabilan a többi betegszabadság-típus közé került, lehetővé téve a munkatársak számára, hogy orvosi igazolás nélkül havonta legfeljebb három napot kivegyenek, vagy heti három extra napot otthonról dolgozzanak. A próbaidőszak alatt a 92 fős létszámból hat különböző személy összesen 13 alkalommal vette igénybe a lehetőséget, a többiek azt mondták, azért nem tették, mert „nem volt rá szükségük”.

A képviselőcsoport másik munkatársa, Anastasia Cojocaru szintén arról számolt be, hogy a menstruációs szabadság bevezetése rendkívül pozitív hatással járt:

 „Mint olyasvalaki, akinek korábban betegszabadságot kellett kivennie e miatt a probléma miatt, ez az intézkedés jelentős változást hozott a munkámban.

A létezése azt jelenti, hogy a menstruációs fájdalmat komolyan veszik, és radikálisan csökkenti a menstruációval kapcsolatos megbélyegzést.” 

Utóbbi egyébként a menstruációs szabadságot pártolók egyik fő érve.

Bár egyetlen alkalmazott sem jelezte, hogy megbélyegzést vagy negatív reakciót tapasztalt volna, a 39 megkérdezett közül négyen jelezték, aggódtak amiatt, hogy a kísérlet miatt nőni fog a munkaterhelésük, illetve hogy az majd negatívan befolyásolja a kollégákkal és a vezetéssel való kapcsolatukat. A főtitkár, Dopico szerint mindez inkább annak a bűntudatnak a jele, „amelyet egyes nők éreznek, ha valóban kiveszik ezeket a napokat, amikor szükségük van rá”. Ezért most azon dolgoznak, hogy a menstruációs szabadság igénybevételét természetessé tegyék tájékoztató előadások, az új alkalmazottaknak szóló útmutatás, valamint a szélesebb körű munkahelyi jóléti intézkedések részeként történő beillesztése révén.

Más képviselőcsoportokat és az Európai Parlament adminisztrációját is ösztönzik ennek bevezetésére, mondván, 

ez olyan egyszerű, mint bízni abban, hogy a nők tudják, mi a legjobb a testüknek és a munkájuknak".

Néhány országban, például Japánban, Dél-Koreában, Tajvanon és Indonéziában már évtizedek óta létezik valamilyen típusú menstruációs szabadság. Spanyolország tavaly, Európában elsőként törvényileg lehetővé tették a munkavállalók számára, hogy orvosi igazolással havonta legfeljebb öt nap menstruációs szabadságot kapjanak.

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:12
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­­­ö­­g­ö­s­­­ ­l­­­á­­­n­y­­o­­k­­­ ­v­á­­r­n­­­a­­k­ ­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Gasztronauta
2024. március 08. 11:13
Pressmanci is kaphat?
zavulon
2024. március 07. 11:46
Diszkriminatív, a férfiak már nem is menstruálhatnak?
sagirdilsiz-2
2024. március 07. 11:15
Mivel a 21 napos ciklus is normálisnak tekinthető, a hölgyek majd ilyen periódusban fognak menstruálni, a több szabadság érdekében. Remélem nem kell majd bizonyítékot előadniuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!