„Fenntartható tűzszünetet" akar az Európai Tanács Gázában

2024. március 15. 09:40

Az Európai Unió tisztviselői azonban bizonytalanok, hogy Orbán Viktor elfogadja-e ezt a megfogalmazást.

2024. március 15. 09:40
Israel-Hamas War Enters Third Month

Nyitókép: Amir Levy/Getty Images

***

Az Európai Unió és az Egyesült Államok megpróbálja nyomás alá helyezni a zsidó államot, hogy minél hamarabb kössön tűzszünetet a Hamász terrorszervezettel. 

Jövő héten összeül az Európai Tanács, ahol az országok vezetői „azonnali humanitárius szünetet” fognak követelni, amely aztán egy „fenntartható tűzszünethez” vezet. 

A szövegtervezet még potenciálisan változhat. A Politico ugyanis hírlevelében arról számol be, hogy Ausztria, a Cseh Köztársaság, és Magyarország azt szeretné, ha az Európai Tanács határozottabb szavakkal ítélné el a Hamászt. A három ország szerint a Tanács hivatalos megjegyzéseibe bele kellene venni egy utalást az izraeliek ellen elkövetett szexuális erőszakra. Ezentúl belevennének egy új szövegezést az UNWRA-val kapcsolatosan, (ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala) amelynek tagjai részt vettek az október 7-ei támadásokban és szorosan együttműködnek a Gázai övezetet uraló terrorszervezettel. 

A Poltico arra számít, hogy az uniós országok vezetői az Európai Tanácsának ülésén várhatóan aláírják a „fenntartható tűzszünetre” felszólító szöveget. A diplomaták szerint Bécs és Prága kész arra, hogy kisebb változtatásokkal elfogadja a nyilatkozatot. Az igazi kérdés a Politico szerint inkább az, hogy Orbán Viktor elfogadja-e a „fenntartható tűzszünet" megfogalmazást. Egy uniós tisztviselő így nyilatkozott erről: „ezt nem fogjuk megtudni, amíg be nem lép a szobába.” 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
WWIII.
2024. március 15. 11:42
Az Európai Tanács ne akarjon „Fenntartható tűzszünetet", semmi köze hozzá. Ezt majd lerendezi Izrael úgy ahogy jónak látja. Remélem hogy porrá bombázzák a még eddig megkímélt területeket is. Palesztina soha nem is létezett, a volt főterrorista Arafat kitalációja. A gázai lakókat pedig fogadják be szeretettel a környező Arab országok. Hajrá Izrael!
Kybon
2024. március 15. 11:03
Az irodakukacok és az óvodai szintű politikusok sokat, nagyon sokat, nagyonnagyon sokat "dolgoznak"! Aminek a végén lehet, hogy aláírnak egy papírt...
szeekely
2024. március 15. 10:54 Szerkesztve
Ha Nyetanyahu utasitasara hasznos hülyekent vetoz a magyar, az egyuttal a nemzeti szuverenitista törekvesek halalat is jelenti. Egyszer-s-mindenkorra. Orban Viktornak szeretettel, marcius 15-e alkalmabol!
szeekely
2024. március 15. 10:38 Szerkesztve
Izrael szetveri az egesz UNWRA-t csak azert, mert nehany lükepek masodallasban a Hamasznak is dolgozott. Na most ez utobbi szüksegszerű volt, hiszen egy becsületes, nemzeti erzelmű palesztin, aki ad valamit a nemzeti szuverenitasra, az harcol is erte. Nem helyes dolog terroristanak lenni, de keptelenseg lett volna kiszűrni ezeket az embereket az UNWRA missziobol, ami tisztan es kizarolag segitsegnyujtasbol all. Ez olyan, mint amikor egy hentes ejszakankent nőket fojtogat, Ettol meg nem lehet beszüntetni a hentes szakmat. Vili? A Moszad mindezt onnan tudja, mert sűrűn be van epülve a Hamaszba. Tehat bőven ők instigalhattak az oktober 7-i terror-tamadast, mint ürügyet Nyetanyahu szamara a palesztinok elleni genocidium vegrehajtasahoz, ami eppen zajlik. Nyetanyahu előre bearazta a zsido veszteseget es ugy optimalizalt, hogy az idegenből jött liberalis fiatal fesztivalozok haljanak meg nagy szamban, izraeli zsidok helyett. Ezt megtehette, hiszen a Hamasz minden lepeset jo előre ismerte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!