Drámaian bezuhanhat az emberiség termékenysége 2100-ra

2024. március 21. 17:13

A világ országainak 97 százaléka a század végére nem tudja megállítani a népességfogyást. A Föld lakosságának fele szub-szaharai születésű lesz.

2024. március 21. 17:13
Irregular migrants in Tunisia
Maráczi Tamás

Nyitókép: Fekete-afrikai bevándorlók egy tunáziai táborban 2024. január 31-én  /  forrás: Yassine Gaidi / Anadolu via AFP

2100-ra a világ országainak 97 százaléka nem tudja már megállítani a népességfogyást, az európai adatok pedig a világátlag alatt vannak - ez áll a The Lancet nevű lapban megjelent kutatási összefoglalóban. 

A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézete (IHME) kutatói szerint ebben az évszázadban egy folyamatos demográfiai hanyatlás fog bekövetkezni: 2050-re az államok háromnegyedében nem lesz elég magas a termékenységi ráta ahhoz, hogy 2050-re fenntartsa a népességet - ad hírt erről az Euronews.

Hogyan számolják a rátát?

A termékenységi ráta viszonyszámát az adja meg, hogy egy nő élete során hány gyermeknek ad életet. A fejlett országokban a népességszint fenntartásához minden nőnek 2 gyermeket kellene szülnie (a konkrét szám 2,1), ám a statisztikák azt jelzik, hogy egyre kevesebb fiatal vállal több gyereket, illetve a gyermeket vállalni akaró hölgyek nagyon nagy hányada (a WHO adatai szerint minden hatodik nő) küzd a meddőség valamely formája ellen,  így a globális termékenységi ráta a 2021-es 2,23-es szintről  2050-re 1,68-ra, 2100-ban pedig 1,57-re csökkenhet majd.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy Európában 2100-ban 27 millióval kevesebben fognak lakni, mint jelenleg.

Hol lesz átlagos, és hol beszakadó demográfiai trend?

Mivel a világ egyes régióiban nőni fog a népesség, máshol csökkenni, az ENSZ 2022-es népesedési előrejelzése szerint a világ népessége a 2080-as években eléri majd a 10,4 milliárd fős csúcsot, és ezen a szinten marad 2100-ig.

Szűkebb pátriánkban, Európában a termékenységi ráta az 1970-es években süllyedt a bűvös 2-es szint alá, és most is már a globális átlag alatt van, és ott is marad a prognózis szerint: Nyugat-Európában a 2021-es 1,53-as szintről 2050-ben 1,44-re, 2100-ban pedig 1,37-re, Kelet-Európában a 2021-es 1,38-ról 2100-ra 1,19-re, Közép-Európában pedig a 2021-es 1,48-ról 1,21-re csökken.

Olaszországban, Spanyolországban és Andorrában, illetve Ukrajnában, Szerbiában, Észak-Macedóniában és Bosznia-Hercegovinában lesz a legalacsonyabb a termékenységi ráta 2100-ra a kutatások szerint. 

Az ENSZ adatai szerint Európában és Észak-Amerikában várhatóan a 2030-as évek végén éri el a népességszám a csúcsot, utána áll be a deklináció.

A tanulmány megállapította azt is, hogy a 2100-ban a Földön élő népesség fel a szub-szaharai Afrikában született ember lesz, míg a szegények aránya nőni fog, hiszen  az alacsony jövedelmű régiókban születettek aránya a 2021-es 18-ról 35 százalékra emelkedik majd.

Mik a népességcsökkenés hátrányai és előnyei?

Az Euronews által idézett szakértők szerint előnyök lehetnek a környezetterhelés csökkenése, a klímaváltozás folyamatának kordában tartása, az élelmezésbiztonság, az egészségtudatosság növelése, ugyanakkor az elöregedő népesség sok országban eredményezheti az egészségügyi rendszer, a nyugdíjbiztonság, a társadalombiztosítási rendszer összeomlását, a munkaerőpiac megrendülését.

A termékenységi ráták csökkenését több tényező okozhatja: a fogamzásgátláshoz és az abortuszhoz való hozzáférés, a nemi oktatás, a gyerekvállalás halogatása, vagy egyszerűen gazdasági tényezők, mint például a gyermeknevelés költségeinek növekedése, a munkanélküliség vagy éppen a karriervágy. 

--

 

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:19
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­ö­­­g­ö­­­s­­ ­l­­­á­n­­­y­­­o­k­­­ ­v­­á­r­­n­a­k­­ ­r­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­𝗡
Valodi
2024. március 22. 01:23
rockercicc 18:47 "ha nem avatkoztak volna bele a természet rendjébe, akkor ezek a primitív népek nem szaporodtak volna a 10xére." Ezt mondtam el Sólyom Lászlónak jó régen: "...Lester Brown, az elismert amerikai környezetpolitikus „Az utolsó előtti nap” című írásában így fogalmaz: „Az eltartó képesség fogalmát a biológusok, az állattenyésztők és a vadvédelmi szakemberek jól ismerik, a gazdasági tanácsadók és a politikai döntéshozók azonban nem…” Üzenjük az utóbbiaknak, itt az ideje felismerni: a vidék az élet és nem a profit „termőhelye”! Üzenetünket fontolják meg alaposan, amíg nem késő…. Tisztelettel kérjük Köztársasági Elnök Urat, juttassa el üzenetünket az illetékesekhez, és segítsen érvényesíteni azt az elvárásunkat, hogy a Magyar Köztársaságban senki ne lehessen megélhetési konkurense a helyi parasztcsaládoknak! Köszönöm a megtisztelő figyelmüket."
2024. március 22. 01:08 Szerkesztve
antal-2 18:33 Alaptézis: A falu és határa az a földrajzi tér, amelyikben a rajta/benne élő emberi társadalom minden körülmények között képes az önfenntartásra és továbbélésre. Minden más hazugság - a világ minden pontján. Ezt az alapigazságot hamisította meg a GDP, mint hamis idea.
Valodi
2024. március 22. 00:57
Faludy György Tanuld meg ezt a versemet - kivonat … Tanuld meg ezt a versemet, hadd kísérjelek, ha nem leszek, mikor nyűgödre van a ház, hol laksz, mert nincs se víz, se gáz, s elindulsz, hogy odút keress, rügyet, magot, barkát ehess, vizet találj, bunkót szerezz, s ha nincs szabad föld, elvegyed, az embert leöld s megegyed – hadd bandukoljak ott veled, romok alatt, romok felett, és súgjam néked: tetszhalott, hová mégy? Lelked elfagyott, mihelyst a várost elhagyod. Tanuld meg ezt a versemet. Az is lehet, hogy odafenn már nincs világ, s te odalenn a bunker mélyén kérdezed: hány nap még, míg a mérgezett levegő az ólomlapon meg a betonon áthatol? s mire való volt és mit ért az ember, ha ily véget ért? Hogyan küldjek néked vigaszt, ha nincs vigasz, amely igaz? Valljam meg, hogy mindig reád gondoltam sok-sok éven át, napfényen át és éjen át, s bár rég meghaltam, most is rád néz két szomorú, vén szemem? Mi mást izenhetek neked? Felejtsd el ezt a versemet. Toronto, 1980
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!