Wall Street Journal: Nem az lesz, amit Bidenék akarnak, Izrael győzni fog

2024. február 07. 06:49

Bidenék lassították az izraeliek győzelmét, viszont a lap szerint „Izrael épp megnyeri a gázai háborút”.

2024. február 07. 06:49
Protesters demanding a ceasefire in Gaza interrupt US President Joe Biden's speech in South Carolina

„Lehet, hogy a médiabeli kishitűség közepette nem vették észre, de Izrael épp megnyeri a gázai háborút. A Hamász veszteségei egyre nőnek, és az izraeli háborús erőfeszítések támogatása világszerte tovább tart, mint azt a Hamász várta”olvasható a Wall Street Journal hasábjain. A WSJ kifejti a cikkben Izrael eredményeit – mert 

bár „a háború még messze nem ért véget”, de a Hamász déli erődje egyre inkább elesik, „minden oldalról izraeli előrenyomulással néznek szembe, és Izrael most már a föld alatt is erővel harcol”.

Megemlítik, hogy a Biden-adminisztráció korlátozásai és az izraeli óvatosság lassította a háborút, de a 2016-17-es moszuli harcok az ISIS ellen is kilenc hónapig tartottak – ami egy harc volt, egy városban, 3-5 ezer fegyveres ellen, Izrael pedig most több csatát vív 7 városban, 30 ezer militáns ellen úgy, hogy a polgári területek alá vannak építve egész katonai földalatti városok.

Elképesztőek a számok

Izrael azt állítja, hogy a Hamász 30 ezer emberéből mintegy 20 ezret megölt, harcképtelenné tett vagy letartóztatott, és a Hamász 24 gázai harci zászlóaljából 17-et felszámolt. A veszteségek megakadályozták, hogy a Hamász jelentős katonai manővereket hajtson végre, és elcsendesítették a rakétatüzet, amely a háború kezdeti időszakához képest több mint 95 százalékkal csökkent.

Izrael eddig 110 túszt szabadított ki, viszont 132-en még mindig fogságban vannak, amely tényt a cikk szerint a Biden-kormányzat egy hosszú távú tűzszünet megkötésére akar felhasználni, viszont abból nem lesz semmi – a lap szerint –, hiszen az, hogy a Hamász ellenőrzi a területet, „az izraeli vereség definíciója”.

Megjegyezte a WSJ, hogy miután az utolsó Hamász-brigádot is legyőzték, időbe fog telni, amíg Gázát teljesen átfésülik, terrorista sejtek és infrastruktúrák után kutatva – mert 

bár Izrael „történelmi ütemben” tisztítja a várost mind a föld fölött, mind a föld alatt, de az alagutak hatalmasak, a katonák pedig szinte minden házban találnak lőszereket.

Izraelnek az a feladata 2024-re, hogy befejezze ezt a munkát, az amerikai politikai támogatás pedig a lap szerint feltehetőleg kitart majd.

„A háború megnyerése nem garantálja a későbbi béke megnyerését, de elengedhetetlen a biztonságos Izraelhez és ahhoz, hogy a palesztinok normális életet élhessenek Gázában.”

Nyitókép: Peter Zay / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. február 07. 20:59
Tut egal: a sárgák jönnek úgyis.
survivor
2024. február 07. 20:58
Válasszatok a Jezus es a Saría között.... Rajta !
survivor
2024. február 07. 20:56
Tudjuk ki Baruch Goldstein. Kahane rabbi. De tudjuk ki a sved migrisimogato es a nemet- zsidó tini gyilkosa. Igen, ket NHP volt szegény. De őket a libsi es nem a komcsi világ nevelte.. Elin Krantz Susanna Feldmann RIP ! RIP !
survivor
2024. február 07. 20:51
Tudjuk mi az Irgun. De azt is mi az Iszlám. A kisebb rosszat választom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!