Rothadó hordók szennyezik a partot Los Angelesnél, radioaktív szennyezés is felmerült

2024. február 22. 10:12

„A kérdés most az, hogy a helyzet rossz, vagy rosszabb” – mondta egy kutató.

2024. február 22. 10:12
null

Több ezer rothadó hordó leledzik a tengerfenéken Los Angelesnél, a UC Santa Barbara kutatói megkongatták a vészharangot: míg korábban ugyanis úgy vélték, „egyszerű” rovarirtóval vannak tele a hordók, egy új kimutatás szerint azonban emellett tríciumot és radioaktív szénizotópokat is tartalmaznak a hordók. 

„A kérdés most az, hogy a helyzet rossz, vagy rosszabb”  – mondta a kutatás vezetője, David Valentine. 

Elég baj az, hogy lehetséges radioaktív szennyezőanyagok pihennek a tengerfenéken, és még nagyobb baj az, hogy óriási területen szóródott szét a tengerfenékről a DDT*, méghozzá nagy koncentrációban”.

A kutatók szerint már az 1940-es évektől kezdve bevett eljárásnak számított kórházak, laboratóriumok és ipari létesítmények részéről, hogy a mérgező vegyszereket és radioaktív hulladékot egyszerűen a tengerbe dobják.

*A DDT a diklór-difenil-triklóretán rövidítése, nagy hatású rovarméreg, csak éppen az emberi szervezetben felhalmozódhat. Éppen emiatt Magyarországon a felhasználását már az 1960-as évek végén betiltották.

(via New York Post)

Nyitókép: Wikipédia. Illusztráció.

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salátás
2024. február 22. 17:43
Az első és második civil lakosságra ledobott atombomba,a legsúlyosabb olajkatasztrófák,és most úgy tűnik a legsúlyosabb vegyikatasztrófák okozója. Bár őszerintük a világ legjobb országa...
Ez D-dúr és e-moll
2024. február 22. 13:02 Szerkesztve
"nedudgi ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. február 22. 12:02 ...Ha aggódsz a súlyos környezeti terhelésért, akkor nézz szét Ukrajnában, hogy ott mi van. Oda persze fenntartás nélkül szállítanád továbbra is a fegyvereket, ugye, te kis buzi?" Nem velem vitatkozol, hanem magaddal. Ugyanúgy látod, mint én, hogy milyen súlyos veszélyeket jelent ez az "akkumulátornagyhatalmasdi" téboly, de félsz szembenézni a valósággal, mert ha nyilvánvalóvá válik: akkor mi lesz? Ezért inkább azzal próbálod magyarázni a helyzetet, hogy az Ukrajnába fegyvereket szállítani akaró buzik miatt alakult így, ahogy és ha ők nem volnának, akkor még az N-metil-2-pirrolidon sem károsítaná a magzatokat. Sem fegyvereket nem akarok szállítani, sem Ukrajnába, sem sehová máshová, sem buzi nem vagyok, egyszerűen látom, amit mindenki lát és nem próbálom kétségbeesetten másokra áthárítani a felelősségét annak, amiért én is felelős leszek, ha szó nélkül hagyom a jelenlegi fékevesztett társadalmi és természeti pusztítást.
Ez D-dúr és e-moll
2024. február 22. 11:18
"files32 2024. február 22. 10:57 Döbbenetes adatok kerültek nyilvánosságra, amelyek végképp leleplezik Orbán Viktor akkumulátorgyárainak valódi veszélyé..." 2018 óta több, mint harminc akkumulátorgyártó és akkumulátorfeldolgozó üzem létesült vagy épül éppen Magyarországon. Göd, Komárom, Jászberény, Miskolc, Tatabánya, Bátonyterenye, Gödöllő, Pécel, Monor, Környe, Szigetszentmiklós, Iváncsa, Debrecen, Fót, Vác, Sóskút, Nyíregyháza, Ács és ki tudja hol még és ki tudja hol áll meg a sor. Ez már csak a nagyságrend miatt is olyan súlyos környezeti terhelést, szennyezést és veszélyt jelent, amivel Magyarország és a magyarság még sohasem találkozott. Tényleg ideje volna elkezdenie mindenkinek használni az eszét!
files32
2024. február 22. 10:57
Döbbenetes adatok kerültek nyilvánosságra, amelyek végképp leleplezik Orbán Viktor akkumulátorgyárainak valódi veszélyé A gödi Samsung-gyár 2019 és 2022 között 88 tonna mérgező oldószerrel szennyezte be Göd levegőjét, mindezt az Orbán-kormány tudtával és beleegyezésével. Az akkumulátorlobbi azonban tovább nyomul, ezúttal a Sóskúton épülő akkumulátorgyárat nyilvánították kiemelt beruházássá a helyiek tiltakozása ellenére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!