Eurót szeretnének a bolgárok, már meg is tervezték, hogyan nézzen ki

2024. február 13. 20:32

Bulgária keresztény szimbólumok feltüntetését javasolja az új euróérméken.

2024. február 13. 20:32

A bolgár központi bank február 12-én bemutatta a bolgár euróérmék nemzeti szinten elfogadott tervezetét, amelyet a közös valuta bevezetése után bocsátanak majd ki. A szükséges kritériumokat teljesítése esetén erre legkorábban 2025. január 1-jén kerülhet sor – írta az Euractiv

Az euróövezet országai saját szimbólumokkal láthatják el egyik oldalon az euró érméket, ezt a képet azonban az euroövezet többi tagjának és az Európai Bizottságnak is el kell fogadnia.

A bolgár központi bank azt közölte, hogy január 18-án megküldte a bolgár érmék tervezett tervét a Bizottságnak és a tagállamoknak. A bolgár egyeurós érme tervezetén az első bolgár remeteként ismert Rilai Szent Iván Rilski (Rilai Szent János) látható. Követői számos templomot alapítottak tiszteletére, köztük a híres Rila-kolostort. A szentet egy tizenegy pontból álló glóriával ábrázolják, amely némileg hasonlít az EU zászlajának 12 csillagára.

A bolgár egyeurós tervezete.
Forrás: Bolgár Nemzeti Bank

A javasolt kéteurós érme tervezetén az „Isten óvja Bulgáriát” felirat szerepel az érme szélén.

A bolgár kéteurós tervezete. Alul olvasható szöveg: „Isten óvja Bulgáriát”
Forrás: Bolgár Nemzeti Bank

Aligha fogja egyöntetű lelkesedés fogadni a bolgár terveket

A bolgár tervek láttán azonban többen is felvonták a szemöldöküket. 2012-ben az euróövezet országai kifogásolták a Cirill és Metód Morvaországba érkezésének 1150. évfordulója alkalmából kibocsátott 2 eurós szlovák emlékérme rajzolatát. A konzultációkat követően

a szentek glóriáját eltávolították.

Ha azonban a motiváció az volt, hogy a vallási szimbólumokat eltávolítsák az érméről, a tiltakozók nem jártak teljes sikerrel: a szlovák 2 eurós érmén Cirill és Metód egy keresztény kettős keresztet tart, és a „hármas halom” középső csúcsán áll.

A korábbi tapasztalatok alapján tehát várható, hogy nem fogja egyöntetű lelkesedés fogadni a bolgár terveket, és Szófia akár kemény vitákra is számíthat a brüsszeli politikusokkal, akiknek fogalmuk sincs, hogy mit kezdjenek Európa keresztény örökségével.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. február 15. 15:12
Felkészül: Ukrajna!
Mich99
2024. február 15. 15:11
Ezek a hülyék is azt hiszik, hogy ettől köszönt be náluk a jólét...
OneiroNauta
2024. február 14. 15:30
Nincs elég bajuk?
Jack Reynor
2024. február 14. 06:30
Nagyon jó érme lesz. Rila a bolgár öntudat és megújulás fontos része. A hagyományos pénzszimbolika ballibsis átalakítása Hollandiában kezdődött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!