Egyre többen tüntetnek Európában, megérkeztek a spanyol gazdák is

2024. február 06. 20:10

Franciaország, Németország és Hollandia után újabb nyugat-európai országban árasztották el az utakat a farmerek színes traktorjai. A spanyolok is csatlakoztak az egész Európában terjedő gazdatiltakozásokhoz.

2024. február 06. 20:10
-

A spanyolok a többi európai gazdához hasonlóan azt követelik, hogy az Európai Unió legyen rugalmasabb és ellenőrizze szigorúbban a nem uniós országok termékeit – számolt be a BBC News. 

A tüntetők traktorjaikkal több régióban elzárták az utakat, és súlyos fennakadásokat okoztak az autósoknak.

Februárban több nagyszabású tüntetést terveznek Madrid központjában. Kedden a gazdák olyan észak-spanyolországi városokban tüntettek, ahol sok a mezőgazdasági terület. Voltak tiltakozások az északkeleti Katalóniában, a déli Andalúziában és a nyugati Extremadurában is. A tüntetők a BBC-nek elmondták: az EU szabályozások, valamint a magas üzemanyag- és energiaköltségek megnehezítik a nyereségszerzést.

„Nagyon drága a búza és az árpa termelése” – mondta Esteban spanyol gabonatermesztő a brit közszolgálati csatornának. „Fizetni kell a műtrágyáért, a növényvédő szerekért, az üzemanyagért – ez megöl minket. Nagyon magas árakat kell fizetnünk, mégis alacsony áron adjuk el.”

Ezt is ajánljuk a témában

Az európai gazdák azonban nem egységesek, a múlt héten kisebb vita alakult ki a francia gazdák és a spanyol termelők között, miután a franciák azzal vádolták a spanyolokat, hogy valójában nem is bio a spanyol bio paradicsom. 

A spanyol mezőgazdasági ágazat szintén kritikával illeti a nem uniós országokat, például Marokkót, amely állításuk szerint nem tartozik ugyanolyan környezetvédelmi és egészségügyi előírások hatálya alá, mint az európai termelők, ami lehetővé teszi az ország számára, hogy olcsóbb termékeket adjon el.

A spanyol gazdák helyzetét súlyosbítja az aszály. 

Az ország számos területén az elmúlt hónapokban nem hullott normális mennyiségű csapadék, ami kihat a termésre. Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelője, de az alacsony termelés miatt az árak emelkedtek. A múlt héten Katalóniában szükségállapotot hirdettek a három éve tartó szárazság miatt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mi is a Green Deal, az EU zöld-megállapodása, amely a tüntető gazdák fő gondja?

Az európai gazdák a Green Dealt, a zöld-megállapodást tartják viszontagságaik egyik fő okozójának, ezért dühük nagy része az intézkedések ellen irányul. A zöld paktumra viszont Ursula von der Leyen bizottsági elnök úgy tekint, mint élete fő művére, amelyet aligha fog feladni, de a ránehezedő nyomás hatására változtathat rajta, különösen a megvalósítás ütemén.

 

Nyitókép: CESAR MANSO / AFP

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2024. február 07. 07:51
Nálunk nem lesznek tüntetések merta földeket eladjuk az a kevés földműves aki marad megvle lesz fizetve
Valodi
2024. február 07. 00:57
Sohasem találom meg a sem korábbi kommentjeimet, sem a reakciókat, ezért vakon lövöldözöm a vélt igazságomat: "Éjfél borult a háztetőre, kuvikhang szólt a berken át, midőn a Bankár útnak indult, elásni véres aranyát. Az útkereszten vasdoronggal hét ördög várta s a Halál; s mikor kardot rántott, a csontváz fülébe súgta: „Lásd, szamár, pénzzsákodat hiába véded, Meghalsz s a kincset elviszem, s a kincs helyett eláslak téged, akit nem ás ki senkisem.” – Kufárok voltunk mindahányan, s az évek szálltak, mint a percek, véred kiontott harmatával irgalmazz nékünk, Jézus Herceg! A vén Paraszt már tudta s várta alkonytájt kinn az udvaron: „Görnyedt testünknek nincsen ára, és meghalunk, mint a barom. Kaszás testvér! Sovány a földünk! könyörgöm: egyet tégy nekem: ha vinned kell, szórd szét trágyának e testet kinn a réteken!” Ő rábólintott s vitte lassan, s úgy szórta, szórta, szórta szét, mint magvető keze a búzát, vagy pipacsot az őszi szél…" refrén.
SzaboGeza
2024. február 06. 23:59
Európa elárulóit, a belüknél fogva lógassátok fel!!! Mert az ÁRULÓK mindig így járnak!!!!
pesszimista
2024. február 06. 22:59
Nézem Raskót a következőket hazudja az Egyenes Beszédben Rónai meg igenlően bólogat.: A nyugati gazdák nem tiltakoznak az ukrajnai gabona behozatal ellen, mert az előnyös nekik, hiszen ott az állattenyésztés túlsúlyos. A gazdák a költségeik növekedése és a vegyszer használat csökkentése és a dél-amerikaiélelmiszer behozatal ellen tiltakoznak. Az ukrajnai élelmiszer behozatal, csak a kelet-európai országoknak hátrányos, ezen belül a legjobban nekünk, mivel mi 85%-ban azt termesztjük , ami onnan az ÚNIÓ-ba be kerül. Azt már elfelejtette hozzátenni, hogy ezt neki is köszönhetjük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!