CNN: Oroszország sosem volt gazdagabb – hála az USA egyik „stratégiai partnerének”

2024. február 19. 12:45

A lap szerint hiába háborúzik Oroszország immár harmadik éve, soha nem látott mennyiségű készpénze van, ami a nyugati szankcióknak is köszönhető.

2024. február 19. 12:45
Vlagyimir Putyin

„Oroszország az ukrajnai háború harmadik évébe lép, és soha nem látott mennyiségű készpénz van az államkasszában” – mutat rá hétfői cikkében a CNN.

Honnan az óriási készpénztömeg és mi köze hozzá az Egyesült Államoknak?

A lap arról ír, hogy az oroszok óriási készpénzállományát egy új elemzés szerint a tavalyi rekord értékű, 37 milliárd dolláros Indiába irányuló kőolaj-eladás eredményezhette, amellyel kapcsolatban kiderült: az említett kőolaj egy részét Indiában csupán finomították, azt olajtermékként végül az Egyesült Államokba exportálták, több mint 1 milliárd dollár értékben.

Az Energiával és Tiszta Levegővel foglalkozó Kutatóközpont (CREA) elemzése szerint tehát

a végső soron Moszkva javát szolgáló pénzek Indiából származnak, az ország ugyanis a háború előtti mennyiség több mint 13-szorosára növelte orosz nyersolaj-vásárlásait, amelyeket finomítás után tovább értékesít, többek között az Egyesült Államoknak.

Vagyis – mint a CNN az elemzés következtetéseit összegezve fogalmaz – az Egyesült Államok stratégiai partnere, Újdelhi (egyszemélyben – a szerk.) vette át a nyugati vevők nyersolaj-vásárlásait, amelyet a Nyugat Oroszországgal szembeni szankciói csökkentettek.

Ráadásul „míg az Indiába irányuló orosz nyersolaj-eladásokra nem vonatkoznak szankciók, és teljesen jogszerűek, a hajózási útvonalak szakértői vizsgálata azt sugallja, hogy ez a hatalmas mennyiségű szállítmány magában foglalhatja az úgynevezett „árnyékflotta” nyersolaj tankereket is, amelyeket Moszkva azért hozott létre, hogy megpróbálja álcázni, hogy kivel és hogyan kereskedik, ezzel is maximalizálva a Kreml profitját” – teszi hozzá a lap.

A CNN teljes, angol nyelvű cikkét a témában itt olvashatja.

Nyitókép: SERGEY GUNEYEV / POOL / AFP

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2024. február 20. 07:19
Európa Dugovics Tituszként megpróbálja magával rántani a gazdasági szakadékba az oroszokt :)
julcsi-66
2024. február 19. 22:01
Akárhonnan is nézzük ez a nap híre, ez mindent visz :-) Persze az "objektívfüggetlen" baloldali média ezt a cikket nemigen fogja átvenni, számukra ez nyilván nem bír hírértékkel...
Thészeusz
2024. február 19. 19:50
Ezen csak az van meglepődve, aki nem tudja, hogy milyen szoros és erős az évtizedes (gyakorlatilag India függetlensége óta tartó) orosz-indiai szövetség. Még a szovjet időkben az oroszok egy sor alkalommal védték be Indiát amikor az még sokkal gyengébb volt mint manapság és ennek van emléke. Jókora hasznuk is van az üzeleten persze, mindkét oldalnak, de erős a kölcsönös bizalom és szövetségi viszony is,örömmmel segítik ki most az oroszokat a bajban, fasza meme-gifek: https://www.facebook.com/watch/?v=975568699735094 https://imgflip.com/tag/india?sort=top-2023-02
masikhozzaszolo
2024. február 19. 18:48
Az Oroszországban levő kézpénzért azt hiszem a Nyugatnak nagyon le kell hajolni, hogy azt lefoglalja Ukrajnának. És közben kellemetlenségek adódhatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!