Az egyik fél kihal

2024. február 05. 19:39

Ha a taxis, a kebabos, családjában születnek a gyerekek, akkor bizony a színes, laza, liberális világ a saját világnézetével együtt kihal.

2024. február 05. 19:39
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

„Az egyik fél kihal

A nagy társadalmi viták soha nem úgy dőlnek el, hogy az egyik fél meggyőzi a másikat, hanem úgy, hogy az egyik fél kihal. 
Amikor okos emberek először megfogalmazták a fenti tételt, valószínűleg átvitt értelemben gondolták: aki valamely meggyőződésre jutott, azon nem szokott változtatni, de az új hívek utánpótlásának elapadásával a meggyőződést vallók elfogynak. Mára azonban szó szerint értendővé vált a folyamat: akiknek nem születnek gyerekeik, azoknak a nézetei velük együtt bizony a sírba szállnak.

Ismerősöm Amszterdamban járt. Gyönyörű, színes, gazdag, laza, liberális város, pezseg a kultúra, száll a fűillat, rengeteg a bicikli, az emberek műveltek, jókedvűek, élvezik az életet és kevés gyerekük születik. Ezért aztán a taxis, a kebabos, a repülőtéri rakodó, a szállodai portás, egyáltalán, a nem izgalmas, nem színes, nem laza munkákat végzők legtöbbje bevándorló. 

Amszterdam ebben a legkevésbé sem lóg ki a többi európai nagyváros sorából. Az élet egész Nyugat-Európában színes, gazdag, laza, liberális, pezseg a kultúra, és egyre kevesebb a gyerek. Színes, jómódú, laza, liberális emberek formálják az életideált, menő ilyennek lenni, és ebbe az életformába a gyerek nem igazán fér bele. Ráadásul retrográd dolog szóvá tenni, ha valaki nem vállal gyereket. 
Igen ám, de a jövő kizárólag azoké, nem tud másé lenni, mint akik megszületnek. Ha a taxis, a kebabos, a repülőtéri rakodó, a szállodai portás, egyáltalán, a nem izgalmas, nem színes, nem laza munkákat végzők családjában születnek a gyerekek, akkor bizony a színes, laza, liberális világ a saját világnézetével együtt kihal. És akkor teljesen közömbös lesz, hogy azelőtt kinek volt igaza.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MARTIN BERTRAND / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2024. február 07. 12:35
Az önreprodukció képessége még ennél is durvább téma: a világot uraló Pénzhitű Nagyonboldogok SINCSENEK ELEGEN ahhoz, hogy reprodukálják saját köreiket, hacsak nem beltenyésztett szellemi-testi képtelenség árán. Ellenkezőleg: minél szűkebbre húzzák a legfelsőbb köreiket, képességeik annál gyorsabban fognak csökkenni (s itt nem csak a kiemelkedő képességeikről van szó).
Élő Éva
2024. február 06. 18:13
A demográfia tél kialakulásnak ontológia oka a Darwinista, véletlen alapú evolúciós modell. E szerint az életnek nincs oka, értelme, és célja, mivel véletlenül keletkezett. Ezt tanítják a gyerekeknek az iskolában is, mert a nyugat tudományos fősodor nyomán, ez a MTA hivatalos állásfoglalása. Ha változást akarunk, törekednünk kell a IV. parancsolat betartására: Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú életű lehess a földön. /Ez a parancsolat is, mint mindegyik,nem csak az egyénre, de a nemzetségre is vonatkozik./
Élő Éva
2024. február 06. 18:03
Érdemes a témában a kitűnő magyar szakirodalomban utána olvasni. Ez a liberális trend a világon mindenütt némi fáziskéséssel de zajlik. Ld- a statisztikákat. Kivéve a szubszaharai régióban /Noha az afrikai nagyvárosokban is jelentősen csökken a gyerek szám./. A demográfiai tél nemcsak a kaukázusiakra, vagy a jólétben élőkre jellemző. Ezzel a trenddel szemben csak azok a közösségek sikeresek, ahol a magas iskolai végzettségű , elkötelezetten, tudatosan családos életformát vállaló, hívő világlátású emberek alkothatnak közösséget, pl. az ortodox zsidóság, meg talán az amisok. Reményeim szerint ide sorolhatók a fiatal keresztény magyar családok is.
survivor
2024. február 06. 10:13
Cotinus c. De NEM a libsiknél,b+ ! Hanem a fekáknál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!