„Az Egyesült Államok biztonságát veszélyezteti” – durván beleszállt Trumpba a korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója

2024. február 05. 19:49

John Bolton szerint a republikánus elnökjelölt kiszámíthatatlan gondolkodásmódja még nagyobb kockázatot jelentene egy második ciklusban.

2024. február 05. 19:49

Donald Trump kiszámíthatatlan gondolkodásmódja és stílusa még nagyobb kockázatot jelentene egy második ciklusban – írja a Wall Street Journalben megjelent elemzésében John Bolton, Donald Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója.

„Amikor 2018-ban Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója lettem, feltételeztem, hogy a kormányzás felelősségének súlya még őt is fegyelmezni fogja. Tévedtem. A kormányzáshoz való kiszámíthatatlan hozzáállása és veszélyes ötletei súlyosan veszélyeztetik az amerikai biztonságot. A republikánus előválasztóknak ezt tudomásul kell venniük” – fogalmazott Bolton.

A szerző szerint Trump legveszedelmesebb öröksége az, hogy terjed a „elszigeteltség vírusa” a republikánusok soraiban.

Ha ez a nézet lesz az uralkodó a pártban, Amerika nagy bajban lesz”

– véli Bolton. Szerinte elképzelhetetlen, hogy Trump újraválasztása ne Moszkvának kedvezzen.

Bolton azt írja, még nagyobb kockázatot jelentene, hogy Trump teljesítené „régi vágyát” és kivezetné az Egyesült Államokat a NATO-ból, ugyanakkor hagyná élni a Peking-Moszkva tengelyt.

Az egykori nemzetbiztonsági tanácsadó szerint

Trump megválasztásával „drámaian megnőne annak a kockázata, hogy Kína rövid távon válságot idéz elő Tajvan miatt.

A kínai vezető figyeli Ukrajnát, és a nyugati kudarc felbátoríthatja.”

Izrael kapcsány Bolton megjegyzi, a republikánus elnökjelölt az október 7-i támadások óta keményen bírálja Benjamin Netanjahut. A tanácsadó szerint az is előfordulhat, hogy Trump lepaktál Teheránnal.

„Egy második Trump-időszak kiszámíthatatlan politikát és bizonytalan vezetést hozna, ami helyzetbe hozná a Kína-Oroszország tengelyt” – összegzi írását John Bolton.

Fotó: Eduardo Munoz Alvarez / AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MR.Smith
2024. február 06. 08:11
De a vén Bidé persze semmi kockázatot nem jelent. Láthatatlan alakokkal fog kezet, azt sem tudja hol van...stb. Özönlik a déli határon a sok migráns, ellepik a nagyvárosokat (lásd NY, Chicago, LA...), terjed a bűnözés...de az smafu.
kobi40
2024. február 06. 00:59
Van az a pénz!
viator-11
2024. február 06. 00:12
Ez is egy "motivált" megmondó. Mondjuk, a XXI századról sokat elmond, hogy legfőbb reménysége a világháborúk _elkerülésére_ egy feketeöves nárcisztikus, aki mellesleg hazaszerető, meg korrekt a maga módján. ... Ismerős, ez valahonnan? Na, csak szólok, hogy Magyarországon sem a haskörfogata miatt választják meg. Hanem.
gyongyosyg
2024. február 05. 23:08
Megszólalt a fő háborús héja, aki ráadásul sértett ember is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!