„Ukrajna miatt se légierőnk, se pénzünk” – kemény kritikát fogalmazott meg a szlovák védelmi miniszter

2024. január 20. 12:54

Hiába került Ukrajnába a rakétaelhárító rendszerük, egyetlen centet sem kaptak cserébe.

2024. január 20. 12:54

„Szlovákiát komolyan fenyegeti a veszély, hogy légvédelem nélkül marad” – jelentette ki Robert Kaliňák, északi szomszédunk védelmi minisztere a Standardnak adott interjújában.

„Miután a szövetségesek kivonták a Patriots rendszert Szlovákiából, idén megszűnhet az olasz SAMP/T rakétaelhárító rendszer is. Ha nem sikerül meggyőzni az olaszokat a küldetés meghosszabbításáról, vagy a szövetségesek nem biztosítanak újabb pótlást, Szlovákia légvédelmi rendszerek nélkül marad.

Egyetlen centet sem kaptunk az EU-tól a MiG-ek leszereléséért és Ukrajnának adományozásáért

– hangsúlyozta Robert Kaliňák, aki nem sokkal hivatalba lépése után azonnal találkozott az amerikai nagykövettel. Az egyeztetésen Szlovákia Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodásának a felülvizsgálatát kérte.

„Mindig is komoly partnernek tartottam az Egyesült Államokat, akivel beszélhetek. Nem emlékszem, hogy az Egyesült Államok bármit is diktált volna nekünk, amikor kormányon voltunk” – tekintett vissza a politikus, majd hozzátette:

„Az új légvédelmi rendszer egymilliárd körüli összegbe kerül, bár az izraeli céggel egyelőre csak a rendszer egyes részeiről tárgyalnak. Ebben körültekintőnek és felelősségteljesnek kell lennünk, ha van valami, ami sok erőforrást igényel, és állítólag hosszú ideig megbízhatóan szolgál, az egy modern légvédelmi rendszer. Kulcsfontosságú az egyes államok védelmének és szuverenitásának biztosításához” – tette hozzá.

Kaliňák az interjúban elmondta, a szlovák védelmi minisztérium eredetileg jelezte, hogy csak akkor mond le az S-300-as rendszerről, ha lesz helyette minőségi csere. Nem sokkal ezt követően az amerikai védelmi miniszter hirtelen megérkezett Szlovákiába, majd megszületett a bejelentés, hogy az S-300-as rendszert Ukrajnába szállítják.

„Nincs sem saját légvédelmünk, sem rendszerszinten biztosított szövetségesünk. A NATO a csúcson ígéretet tett a Szövetség keleti szárnyának védelmének megerősítésére, de Szlovákia konkrét garanciák nélkül maradt.

Hogyan oldjuk meg ezt a jövőt saját rakétaelhárító rendszere nélkül? Követelni fogjuk, hogy Szlovákia légvédelmét a NATO-szövetségesek biztosítsák.

A korábbi kormány okozta, hogy saját rakétavédelem, harci repülők nélkül maradtunk, és még a MiG-ekre ígért 700 milliónk sincs, amit a kormány átadott Ukrajnának” – kesergett a miniszter.

Fotó: Tomas Benedikovic/AFP

 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
andris-923
2024. február 22. 16:41
Követelni fogjuk, hogy Szlovákia légvédelmét a NATO-szövetségesek biztosítsák. Nem kell követelni semmit egy tollvonással minden probléma meg lenne oldva Visszatértek az anyaországhoz és egy pillanat alatt lenne légvédelmetek mivelhogy mi nem voltunk olyan hülyék hogy mindent oda adunk zselééknek Magyarán nem kaptak tőlünk semmit sőt a haderőnket azóta is fejlesztjük Már a háború kitörése napján Orbán kijelentette hogy nem küldünk fegyvereket akkor Viktornak igaza volt vagy igaza lett? Csak a hülye tót agyatokba nem fér bele semmi! Jó lenne ha egyszer már belátnátok a nyugat számára csak egy feláldozhatok vagyunk
balbako_
2024. január 23. 19:17
Mint mindig mi segítünk nekik is.
papalimapapa
2024. január 21. 11:31
Csatolják vissza a Trianonnal elrabolt területeket és cserébe Magyarország megoldja a megmaradó országrész légterének védelmét.
syphax-2
2024. január 21. 05:34
jóreggelt(!(-azaz dobroje utro--tót katonahaver. Fölébredtetek kisöreg? Kissé lassan forognak a kerekek a buksitokba'..alighanem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!