Ukrajna megerősítette: küszöbön az Orbán–Zelenszkij-találkozó

2024. január 29. 20:17

„Ukrajna eltökélt abban, hogy végre rendezze Magyarországgal a kisebbségi jogokkal kapcsolatos vitát” – közölte az ukrán külügyminiszter.

2024. január 29. 20:17

Az ukrán-magyar külügyminiszteri tanácskozást követően Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője kijelentette, hogy Ukrajna erőteljes lépést tett Volodimir Zelenszkij elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozója felé, Dmitro Kuleba külügyminiszter pedig úgy vélte, hogy Ukrajna készen áll a kisebbségek jogai kapcsán kialakult vita végleges rendezésére Magyarországgal. A hétfői ungvári kétoldalú tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón Dmitro Kuleba külügyminiszter közölte, Ukrajna eltökélt abban, hogy végre rendezze Magyarországgal a kisebbségi jogokkal kapcsolatos vitát.

Ezt is ajánljuk a témában

Ennek érdekében a külügyminisztérium égisze alatt különbizottságot hoznak létre, amelynek tíz napon belül konkrét elképzelést kell beterjesztenie a két ország kormánya elé arról, hogy a magyar fél által benyújtott „kérdések listájából mit és hogyan kell megoldani, illetve mit sikerült már megoldani” – fogalmazott. Szavai szerint ha korábban a nemzeti kisebbségek kérdésével Ukrajna uniós tagságával összefüggésben kellett döntéseket hozni, akkor most kétoldalú vitát kell folytatni azért, hogy „végre rendeződjön a kérdés, amely alapjában véve már minden nemzeti kisebbség érdekében megoldódott”

A tárgyalásokat értékelve Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának vezetője, Andrij Jermak úgy fogalmazott: 

erőteljes lépést tettünk” az ukrán államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő találkozójának megszervezése felé. 

„Azt szeretnénk, hogy ez a találkozó konkrét eredményekkel záruljon és új lapot nyisson a két ország kapcsolatában” – mondta. Andrij Jermak hozzátette: mindkét fél abban érdekelt, hogy a csúcstalálkozó minél hamarabb létrejöjjön. Az ukrán elnök hivatalának vezetője szerint senki sem gondolhatja azt, hogy a szomszédos államok „lehetnek nem jószomszédi viszonyban”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. január 30. 08:01 Szerkesztve
“ Az ukrán elnök hivatalának vezetője szerint senki sem gondolhatja azt, hogy a szomszédos államok „lehetnek nem jószomszédi viszonyban”. De! Ha jól tudom, Oroszország is szomszéd állama Ujrajnának, Ukrajna mégis mindent megtett s rossz szomszédi viszonyért. Amikor azt a buta, ellenszenves libát a nyakunkra küldte nagykövetként Kuleba, akkor biztosított bennünket, neki fontos a rossz szomszédi viszony. Amikor külügyminiszterünket, miniszterelnökünket halállistára tette, ahonnét azóta sem vették le őket, megerősítette ezt a rossz szomszédi viszonyt. És lehetne sorolni órák hosszat, hogy miért tartjuk szavahihetetlennek, bármit is mond Ukrajna vezetése.
Uztu
2024. január 30. 07:14
Mivan? Még többet akarotok nekik adni a pénzünkből? Csicskák.
Aegopolis.
2024. január 30. 07:02
Szijjártót már nem is meri idézni a Mandiner, nehogy megvaduljon az orbánista rajongótábor? 🤣
2024. január 30. 06:55 Szerkesztve
Kuleba eltökéltségéig jutottam . Ott abbahagytam az olvasást. Eddig is eltökélten nem tartották be, amit ígértek! Nem hiszek az ukránoknak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!