Továbbra is 90 másodperccel vagyunk a világvége előtt

2024. január 23. 22:13

A tudósok 2007 óta mérlegelik az olyan új, ember okozta kockázatok hatását, mint a mesterséges intelligencia és az éghajlatváltozás, valamint a legnagyobb fenyegetést, a nukleáris háborút.

2024. január 23. 22:13

A világvége órája – amely jelzi, hogy az emberiség szimbolikusan milyen közel van a nukleáris armageddonhoz – továbbra is 90 másodperccel éjfél előtt áll – írja a BBC. A tudósok felsorolták az okokat, amiért az óra mutatói a legközelebb maradnak a világvégéhez. Az új nukleáris fegyverkezési verseny veszélye, az ukrajnai háború és az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak mind tényezők voltak.

Az órát évente állítja be az Atomtudósok Bulletinje. 

A tagok 2007 óta mérlegelik az olyan új, ember okozta kockázatok hatását, mint a mesterséges intelligencia és az éghajlatváltozás, valamint a legnagyobb fenyegetést, a nukleáris háborút.

A Bulletin keddi, 2024-re vonatkozó közleményében azt írta,  Kína, Oroszország és az Egyesült Államok egyaránt hatalmas összegeket költ nukleáris arzenáljaik bővítésére, modernizálására, ami növeli a tévedésből, téves számításból eredő nukleáris háború állandóan jelenlévő veszélyét. Az ukrajnai háború szintén a nukleáris eszkaláció állandó kockázatát teremtette meg.

Nyitókép: Képernyőfotó/YouTube

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tasi János
2024. január 26. 13:11
Értem! Az, hogy a NATO-t nem oszlatták föl a Varsói Szerződés megszüntetése után, vagy az, hogy ígéretük ellenére a két Németország egyesülése után IS bővítik a NATO tagállamait az Oroszok irányába, vagy az, hogy 2001 szeptember 11.-én lemészárolták 2997 polgárukat annak érdekében, hogy romba dönthessenek 7 országot 5 éven belül, vagy az hogy nem fogadták el Putyin baráti jobbját, mikor felajánlotta 2004-ben, hogy csatlakoztatja Oroszországot a NATO-ba, ha a NATO kegyeskedik meghívni oda, vajon mennyivel forgatta előre az armageddon órát? A büdösjóqrwaanyátokat!!!!!
bagoly-29
2024. január 24. 13:41 Szerkesztve
Ezek vagy nem tudósok, vagy meghülyültek, vagy le vannak fizetve! Épp ésszel s normálisan gondolkodva nem írhatnának ilyen marhaságokat!
Beszélgető
2024. január 24. 13:08
A 21. század gondolkodni nem akaró új generációjának így adják be a híreket. Virtuális órák ketyegnek visszafelé, telefon applikációk döntenek helyettük arról is, hol egyenek, bulizzanak. 5 csillagra degradálják a véleményalkotás szabadságát....
FreeEurope
2024. január 24. 12:19 Szerkesztve
Korábban egy kicsit túlzásba estek, így most kénytelenek a maradék szűk 90 másodpercre nagyon finom számításokat végezni, és csak tized másodpercekben haladni. Nem baj. A maradék is a végtelenségig osztható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!