„Oroszország nem győzhet, ez a legfontosabb” – Novák Katalin felszólalt Davosban

2024. január 17. 12:04

Magyarország köztársasági elnöke részt vett egy panelbeszélgetésen a davosi Világgazdasági Fórumon, amely során kijelentette: fontos, hogy Európa elkerülje a harmadik világháborút. A beszélgetésen ott volt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is, aki azt állította: Magyarországnak nagyon is érdeke Ukrajna EU csatlakozása.

2024. január 17. 12:04
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Ahogy a Mandiner korábban beszámolt róla hétfőn vette kezdetét a davosi Világgazdasági Fórum. A fórumon évről évre állam- és kormányfők, a gazdaság szereplői és szakemberek tanácskoznak a világgazdaság és a nemzetközi politika aktuális kérdéseiről.

Az idei fórum témái között szerepelnek a geopolitikai bizonytalanság mellett az Európa biztonságát veszélyeztető kihívások, valamint a világgazdaság aktuális tendenciái. 

Novák Katalin köztársasági elnök is Svájcba utazott, hogy tárgyalásokat folytasson, valamint részt vegyen az „Európa egységes frontjának védelme” elnevezésű panelbeszélgetésen. Az eseményen részt vett még: Szvjatlana Heorhijevna Cihanovszkaja belorusz ellenzéki politikus, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, Andrzej Duda Lengyelország elnöke és Andrej Plenković horvát miniszterelnök. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az ukrán-orosz háború

Az első téma az orosz-ukrán háború, valamint Ukrajna támogatása volt. Először Andrzej Duda kapott szót Roula Khalaftól, az esemény moderátorától és a Financial Times szerkesztőjétől. A lengyel elnök elmondta: az első pillanattól kezdve támogatták Ukrajnát. Hozzátette: elsőként ajánlottak fel harckocsikat a szomszédjuknak. Az elnök kijelentette: nagyon hősiesen küzd az ukrán hadsereg, és ez az egyik oka, amiért már két éve folyamatosan vissza tudják verni az oroszokat. 

„A nemzetközi támogatás segítette Ukrajna túlélését. Nagyon sok nemzetközi segítség érkezett, de állandóan szükség van a támogatásra. 

 A háborús fáradság, amiről sokat beszélünk, egy nagyon veszélyes jelenség, amit meg kell próbálnunk elkerülni” – jelentette ki Andrzej Duda. 

A moderátor erre kijelentette, hogy ő a Financial Times olvasói között egyáltalán nem azt látja, hogy belefáradtak volna az ukrán háború híreibe. 

Nincs itt a tárgyalás ideje

Ezután Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elmondta, hogy még több fegyverre van szüksége Ukrajnának. Kijelentette: 2024-ben Oroszországot a levegőből próbálják legyőzni.

 „Aki uralja az egeket, az fogja meghatározni, hogy mikor és hogyan ér véget a háború” 

– jelentette ki az ukrán külügyminiszter. Ezért fontos, hogy Ukrajna kapjon ballisztikus rakétákat – tette hozzá. 

Kuleba elmondta, hogy nem kaptak olyan jelzést a szövetségeseiktől, hogy bárki is belefáradt volna Ukrajna támogatásába. Kijelentette: nem fogják feladni a harcot, és nem érzi annak a nyomását, hogy már a békéről kellene beszélniük.

A magyar álláspont

A Financial Times szerkesztője ezt követően Novák Katalin köztársasági elnökhöz fordult. Az újságíró szerint hiába tagja Magyarország az EU-nak, gyakran nem lehet eldönteni mi az álláspontja az országnak. Roula Khalaf szerint az, amit a magyar miniszterelnök tesz és mond, az aggodalmat ébreszt az ukránokban és más európaiakban is. 

Novák Katalin elmondta: a legjobb megoldás a háborúval kapcsolatos fáradságra, ha továbbra is beszélnek erről a fontos témáról. 

„Mi földrajzilag is nagyon speciális helyzetben vagyunk, hiszen Ukrajna közvetlen szomszédai vagyunk, és magyar nemzetiségűek is élnek az ország területén. 

Így nemcsak közvetetten, hanem közvetlenül is érint minket az orosz agresszió”

– kezdte a köztársasági elnök. Hozzátette: a legfontosabb kérdésekben a beszélgetés résztvevői egyetértenek. Felidézte, hogy már a beiktatásakor is elítélte az orosz agressziót. 

„Mindig világossá kell tennünk, hogy ki az agresszor, és melyik az az ország, amelyet egy másik állam megtámadott. Azt is világossá kell tenni, hogy Oroszország a tettével átlépte a Rubicont” – jelentette ki. 

Novák Katalin hozzátette: a háború soha nem megoldás, az agresszió soha nem megoldás. 

„Hisz abban, hogy Ukrajna győzhet?” – tette fel a kérdést a moderátor Novák Katalinnak, aki így válaszolt:

„Oroszország nem győzhet, és ez a legfontosabb. Ezt kell elérni.”

A köztársasági elnök kijelentette: Magyarország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát. 

A moderátor kérte Kulebát, hogy válaszoljon Novák Katalin szavaira. Az ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy Ukrajna EU tagsága Magyarországnak is az érdekében áll.

„Magyarország egy nagyon közeli partnerünk. Szoktunk beszélni, néha más az álláspontunk, de végül mindig leülünk és megbeszéljük” 

– mondta Kuleba.  

Az ukrán politikus azt is megemlítette, hogy magas szinten is folynak találkozók, és példának hozta, hogy nemrég Argentínában Volodimir Zeleszkij elnök is beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Egységes európai álláspont

Andrej Plenković horvát miniszterelnök arról beszélt: az a lényeg, hogy Európa továbbra támogassa Ukrajnát. 

„Meg vagyok róla győződve, hogy ki fogunk tartani Ukrajna támogatásában ebben a rettenetes helyzetben” 

– mondta a horvát politikus. 

Ezt követően Szvjatlana Heorhijevna Cihanovszkaja fehérorosz ellenzéki aktivista elmondta: Fehéroroszországnak nagyon fontos, hogy Ukrajna győzzön. Szerinte Lukasenka hatalma törékeny, és az elnök csak Putyin bábja. 

Ezt is ajánljuk a témában

Amerikai választások

A moderátor az amerikai választásokra terelte a beszélgetést és megkérdezte Duda lengyel elnököt, hogy aggódik-e Trump megválasztása miatt? A lengyel politikus elmondta: 

„Az amerikaiaknak joguk van eldönteni, hogy ki legyen az elnökük”.

 Hozzátette: fontos megerősíteni az euroatlanti kapcsolatot attól függetlenül, hogy kik a vezetők.

Kuleba visszhangozta Duda szavait: bárki is lesz az elnök, azzal fognak együttműködni. Emlékeztette a moderátort, hogy a Trump-adminisztráció adta el Ukrajnának a Javelin-rakétákat. 

Ezt is ajánljuk a témában

Meddig támogatja Amerika Ukrajnát?

Az amerikai támogatás kulcsfontosságú Ukrajna számára. Már a háború kitörése óta vannak szkeptikus hangok az amerikai kongresszusban, amelyek az elmúlt hetekben felerősödtek.

Mi lesz a háború végkimenetele? 

Ezt követően a közönség tagjai tehettek fel kérdéseket. Egy férfi megkérdezte Kulebát, hogy a sikertelen ellentámadás után fel van-e készülve arra, hogy az ukránok joggal kérdezhetik meg a vezetésüktől, hogy most mi is az ukrán út a győzelemhez?

Az ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy a normandiai partraszállás sem indult jól, hiszen nem hozott azonnal győzelmet, és a német ellentámadás meglehetősen sikeres volt, de akkor mégsem tett fel senki ilyen kérdést. 

Ezt követően Novák Katalin szót kért, és megjegyezte:

 fontos, hogy megvizsgáljuk az első és második világháború tapasztalatait, de ennél is fontosabb, hogy elkerüljük a harmadik világháborút.

„A NATO nem áll háborúban. Az Európai Unió nem áll háborúban. El kell kerülnünk, hogy katonailag is bekapcsolódjunk a háborúba, valamint azt, hogy eszkalálódjon a háború. Támogatnunk kell Ukrajnát a harcában, segítenünk kell megvédenie a földjét. Azonban hatalmas érték az, hogy még béke van az országunkban – ezt három gyermek édesanyjaként mondom –, és fontos, hogy ez így is maradjon” – mondta a magyar köztársasági elnök. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Fabrice COFFRINI / AFP

 

Összesen 456 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2024. február 02. 18:57
Én nem tudom, Kohán Matyi felháborodik azon, ha a Fideszt oroszpártinak titulálják, azt mondja, hogy összesen 8 oroszpárti fideszes ha van, valahol egy sötét szoba eldugott sötét sarkában.
rocktoberi-2
2024. január 18. 16:56
Kár volt elmennie Nováknak Davosba. De ha már ott volt akkor fogalmazhatott volna bölcsebben is.
rocktoberi-2
2024. január 18. 16:43
“Támogatnunk kell Ukrajnát a harcában, segítenünk kell megvédenie a földjét. “ Pontosabban az amerikai, kínai, holland stb. “befektetők” földjeit. Ukrajna nem tud mással fizetni mint az értékes földjeivel mivel egy csődbe ment ország és az is marad a háború végkimenetelétől függetlenül is.
rocktoberi-2
2024. január 18. 16:35
“A beszélgetésen ott volt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is, aki azt állította: Magyarországnak nagyon is érdeke Ukrajna EU csatlakozása.” Ezt majd mi eldöntjük, Kulabá. Se nekünk és se a többi tagországnak nem érdeke Ukrajna uniós tagsága mondjanak bármit az USA által megvett politikusaik. Sőt! Kapásból tönkretenné az összes uniós ország mezőgazdasági termelőit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!