Napi abszurd: Zelenszkij kiadott egy rendeletet, amiben arra kérte az Oroszországban élő ukránokat, hogy maradjanak ukránok

2024. január 22. 20:58

A hivatalos dokumentum nem helyez kilátásba területi revíziót.

2024. január 22. 20:58
null

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn rendeletet bocsátott ki „az Oroszországban élő ukránok etnikai identitásának megőrzése” céljából. A kormányfő hivatala által jegyzett rendelet szerint az Ukrajnával szomszédos öt orosz régió, Krasznodar, Rosztov, Belgorod, Brjanszk és Voronyezs történelmileg egyaránt olyan ukránok lakta területek, ahol 

„Oroszország a jogot és a szabadságot megsértve, az elnyomásán keresztül igyekszik lerombolni az ott élők nemzeti identitását”. 

A hivatalos dokumentum nem helyez kilátásba területi revíziót, de arra szólítja fel az ukrán kormányt, hogy egy új akcióterv kidolgozásával védje meg az említett orosz régiók, valamint az Oroszország más részein élő ukránok nemzeti identitását, és készítsen összefoglaló jelentést az oroszok által ellenük elkövetett bűnökről, 

„beleértve az erőszakos oroszosítást, a politikai elnyomást és a deportálásokat is”. 

Ezen felül az ukránok létrehoznak egy olyan új kutatóintézet, amely háttérinformációkkal segítené az akciótervet, valamint oktatási programokat és segédanyagokat dolgozna ki a „több mint ezeréves ukrán állam történetéről”. Az Oroszország területén élő ukrán kisebbség létszámát több millióra becsülik.

(MTI)

Nyitókép: Sergei SUPINSKY / AFP

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BBrutus
2024. január 23. 21:10
Ha az ukrán orosz akar lenni, akkor melyik országban van nagy baj?
lajajakab11
2024. január 23. 18:32
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA golyóval! Körönként metiles VODKA " KREMLIN Special Stalinskaya" grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
Csigorin
2024. január 23. 12:43
dehat ok nem ukranok, csak ukranul beszelo oroszok! nem?
szarvas-2
2024. január 23. 05:41 Szerkesztve
"Legyetek bátorak!" Kb ennyit ér a zsidó "üzenete". :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!