Magyarország megint zsákutcában

2024. január 14. 13:57

Orbán Viktor az idei EP-választásokon nagy jobboldali-populista áttörésre számít.

2024. január 14. 13:57
null
Szent-Iványi István
Jelen

„Orbán Viktor az idei EP-választásokon nagy jobboldali-populista áttörésre számít. A rendelkezésre álló mandátumbecslések egyelőre nem támasztják alá az optimizmusát. Kétségtelen tény, hogy a radikális jobboldali pártok néhány százalékkal erősödhetnek, de a jelenleg elérhető mandátumbecslések szerint arra nincs esélyük, hogy legalább az egyharmados blokkoló kisebbséget elérjék, nem is beszélve arról, hogy átvegyék az irányítást az EP felett. A legutolsó mandátumbecslés szerint a négy meghatározó, főáramhoz tartozó pártcsoport (EPP, SD, RE, Zöldek) összességében 437 mandátumra számíthat, tehát kényelmes többsége van a parlamentben, míg az ECR (Európai Konzervatívok és Reformerek) és az ID (Identitás és Demokrácia) mandátumainak együttes összege 168, igaz, ebbe nem számolták bele a Fidesz mandátumait, mert ők egyelőre függetlenek, sehova nem tartoznak.

Az elmúlt évben érdekes mozgások voltak a pártcsoportok szövetségkötési stratégiája terén. Az év elején többször találkozott Manfred Weber, az EPP elnöke és Giorgia Meloni, az ECR elnöke – a szoros együttműködésről tárgyaltak. Ezek a tárgyalások végül az egyes tagpártok hajthatatlansága miatt (különösen a két lengyel párt, a PO és a PiS miatt, akik semmilyen formában nem kívánnak együttműködni egymással) megfeneklettek. Most tehát úgy tűnik, nem lesz egy nagy jobbközép-jobboldali pártszövetség az Európai Parlamentben.

Bennfentes források tudni vélik, hogy előrehaladt tárgyalások folynak viszont az ECR és az ID közt egy stratégiai együttműködésről.  Az AfD miatt a két csoport egyesítése nem tűnik reálisnak, de az együttműködésről és az akcióegységről még megállapodhatnak a felek. A jól tájékozottak szerint május 9-én, az Európa Napon várható, hogy az együttműködési megállapodást bejelentik.

A bennfentes informátorok szerint ezen a napon egy másik fontos bejelentés is várható: a Fidesz csatlakozása az ECR-csoporthoz.  A Fidesz már jóideje szeretne csatlakozni az ECR-hoz, de az Ukrajnával szembeni ellenséges magatartása miatt nem látják szívesen. A legújabb információk szerint Meloni hajlana a Fidesz befogadására és erről már a többieket is meggyőzte, de nagyon szigorú feltételei vannak: Orbánnak rendezni kell viszonyát Zelenszkijjel, el kell utaznia Kijevbe. Ennek előkészítése már gőzerővel zajlik. Nem hátráltathatja Ukrajna EU-csatlakozási folyamatát (ennek is megtörtént az első lépése) és hozzájárul Ukrajna anyagi és katonai támogatásához. A hírek szerint főleg az utolsó pontról folyik az alku, ami Orbán számára elég komoly arcvesztést jelent, viszont az ECR-hoz tartozás végre véget vetne a Fidesz senkiföldjén téblábolásának, a teljes marginalizálódásának az EP-n belül. Ha fogadni kéne, akkor én arra fogadnék, hogy május 9-én bejelentik a Fidesz csatlakozását az ECR-hoz.

Úgy tűnik, populista áttörés nem lesz, de tény, hogy választásról-választásra erősödnek a populisták az európai szintéren is, s e tendencia aggasztó.”

Nyitókép: Facebook

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. január 16. 06:51
a2 Mondj jobbat a köpcös gecinél ! Szálasi ?
survivor
2024. január 16. 06:48
Igaza van a vén Szadeszesnek.. Nem lesz áttörés. Még tart a jólét...
Poldi bácsi
2024. január 15. 17:47
Azért azt mindenkinek a figyelmébe ajánlanám, hogy azok akik egyébként nem szavaznának (AFD, Le Pen, VOX stb.) "szélső" jobbos pártokra, egy számukra lényegtelen EP választáson protest szavazatként könnyebben adják a szavazatukat a fentebb sorolt pártokra. Már csak azért is, hogy a hazai politikai elit kapja egy kicsit össze magát'
alexandrosz-2
2024. január 14. 19:16 Szerkesztve
Ez a tetves magyargyűlölő geci 2010-15 között a bemtéri zsidó bagázs és a vétótlan köpcös geci jóvoltából a szlovénoknál képviselhette az antimagyar szadeszes mocsok érdekeit, a hazáját pusztítva. Ma is megírta a tutit, mert a zsidó haverok a bemtéren ma is ellátjak infóval, így olvashattuk el, miképp szarja le a saját választóit a vétótlan köpcös geci csicska. Ismét. A zsidesznél nem azt kell figyelni, mit hazudik, hanem azt, amit csinál!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!