Isten áldja a királyt! – trónra lépett Dánia új uralkodója (VIDEÓ)

2024. január 15. 11:05

Vasárnap trónra lépett X. Frigyes dán király, miután édesanyja váratlanul lemondott. Dániában nem tartanak koronázást, hanem a miniszterelnök jelenti be az új királyt.

2024. január 15. 11:05
null

Vasárnap Dánia miniszterelnöke kihirdette, hogy új királya van az országnak. Az eseményre azután került sor, hogy II. Margit királynő váratlanul lemondott. Tömegek vonultak ki Koppenhága utcáira, hogy tanúi legyenek az új király trónra lépésének – számolt be az Euronews. A 83 éves Margit közel 900 éve az első dán uralkodó, aki önként lemondott a trónról.

A hideg ellenére több ezren gyűltek össze a dán királyi palota környékén, és apró piros-fehér nemzeti zászlókat lengettek. Az Euronews beszámolója szerint az ünnepségek különösen jó hangulatban teltek, hiszen Frigyes nem az édesanyja halálát követően örökölte a trónt.

Ellentétben a tavalyi fényűző brit koronázással, a dán uralkodó trónra lépése visszafogott körülmények között zajlott. 

Az esemény azzal kezdődött, hogy Margit királynő a Christiansborg palotában találkozott a dán kabinettel és aláírta a lemondását. Mielőtt Margit elhagyta a termet, fiára mutatott és azt mondta:

Isten áldja a királyt!”

A lemondás következtében két királynő lesz Dániában: az idős Margit megtartja a címét, de Frigyes ausztrál születésű felesége, Mária is királynői címet kap. Frigyes és Mária legidősebb fia, a 18 éves Christian fogja apja trónját örökölni. 

Margit egészségügyi okokra hivatkozva mondott le. 

Tömegek gyűltek össze Koppenhágában. Fotó: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / AFP) / 

Az ünnepség során Mette Frederiksen dán miniszterelnök a koppenhágai palota erkélyéről bejelentette a király trónra lépését – számolt be a CNN. 

Frigyes király ezt követően egy rövid beszédet mondott, amelyben reményét fejezte ki, hogy uralkodása egységesíteni fogja a nemzetet. A beszéd után az erkélyen csatlakozott hozzá a felesége és négy gyermeke. 

Az új király láthatóan meghatódott, és könnyes szemmel integetett a tömegeknek. 

III. Károly brit király elsők között gratulált az uralkodónak: „Alig várom, hogy együtt munkálkodhassunk azon, hogy az országaink és családjaink közötti tartós kötelék továbbra is erős maradjon, és hogy együtt dolgozhassunk azokon a kérdéseken, amelyek országaink és a világ számára oly fontosak” – üzente a brit uralkodó.

Az eseményt itt nézheti vissza: 

Nyitókép: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Polly_neni
2024. január 15. 18:21
Bohóckirályság bohóckirálya...
bathory-odonke
2024. január 15. 18:09
Minden igazi haladó demokráciában be kellene vezetni, hogy az államfő örökletes legyen...
KBA98
2024. január 15. 14:23
Dánia nem érdekel! Wilmos legyen a király és a paki miniszterelnököt rúgja ki!
Kybon
2024. január 15. 12:29
Majomparádé hatalomtól rég megfosztott, ingyenélő eunuchoknak. Akiket a muszlimok feldarabolva fognak mutogatni a hatalomátvételkor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!