Európa identitásválságban

2024. január 12. 11:01

Felületesen szemlélve ugyan gazdagnak és ezáltal erősnek tűnhet a kontinens, a felszín alatt azonban mély identitásválság van.

2024. január 12. 11:01
VON DER LEYEN, Ursula; METSOLA, Roberta
Bauer Bence
Bauer Bence
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

„Európa válságban van. Felületesen szemlélve ugyan gazdagnak és ezáltal erősnek tűnhet a kontinens, a felszín alatt azonban mély identitásválság van kibontakozóban, amely szemlélteti Európa voltaképpeni gyengeségét.

Vitathatatlan, hogy napjainkban az értékek hanyatlásának vagyunk tanúi. Ennek hátterében egy kulturális elgyökértelenedés és minden korábbinak az elvetése áll. Tünetei pedig az egyre erősödő relativizmus, az elharapódzó individualizmus, tetszőlegesség, woke-izmus és genderizmus – összességében egy túltengő liberalizmus, amely szabadosságba csap át.

Az ideológiai trendek, köztük a nyugati keresztény kultúrának mint irányadó kultúrának az elutasítása, valamint a tényszerű történések, mint az idegen kultúrkörökből származó emberek tömeges bevándorlása hozzájárulnak az önkép elhalványulásához. Ebben a vélt befogadó, teljes mértékben toleráns társadalomban elmosódnak a csoportok határai, a »Ti és Mi« fogalma egyre komplexebbé és érthetetlenebbé válik, és az ember a régiek helyett új ellenségképeket keres, amelyek összekovácsolják a közösséget. Ezek többnyire absztrakt fogalmak, mint a rendszerszintű elnyomás vagy a globális felmelegedés, az ellenük folytatott küzdelem pedig rendszerint olyan eltúlzott, olykor kultuszjellegűvé váló rögeszmékké fajul, mint az identitáspolitika vagy a »klímaőrület«.”

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vandor-58
2024. január 14. 02:22
Na igen ezek aztán értenek hozzá hogy kell hazavágni mindent, azt hiszik ők majd jobban tudják, pedig a az egyértelmű jelek ott orditanak a fülükbe, épp csak leszarják ahogy az észérveket is. Aztán meg ha beűt a nagy krach csak pislognak mint ponty a szatyorban.
Namond
2024. január 12. 14:24
A tolvaj jenki rablóbanda minden csicskája identitásválságba kerül.
lemez
2024. január 12. 13:49
Németországban tele van a kormány jenkikkel.Államtitkár az amerikai greannpeiss volt elnöke.Zóld még a vizeletúk is csak az ország rohadjon .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!