Ennyit a lengyel vidékről? Tuskék beszállnak a klímadzsihádba

2024. január 16. 11:08

A klíma- és környezetügyi miniszterhelyettes mindent és még annál többet is megígért Brüsszelben.

2024. január 16. 11:08
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Tegnap tartották Brüsszelben az uniós energiaügyi miniszterek informális találkozóját, ahol a Tusk-kormány klíma- és környezetügyi miniszterhelyettese, a zöldpárti Urszula Zielińska világossá tette: kormányuk egészen máshogy fog hozzáállni az uniós zöldpolitikához, mint az előző vezetés.

„Hangsúlyozni szeretném, hogy azzal az üzenettel jövök,

hogy Lengyelország szintet fog lépni a klímaváltozás leküzdésére irányuló lépéseiben”

– mondta hétfőn Zielińska, aki az ülés előtt újságíróknak azt is elmondta: nem mehetnek így tovább a dolgok Európában és a világban, „az EU-nak abszolúte ambiciózusnak kell lennie, fel kell vállalnunk a 90 százalékos kibocsátáscsökkentési célt” 2040-re.

Mi is a kormány álláspontja?

Ez egy igen radikális terv, az EU 27 tagállama közül egyedül Dánia támogatta eddig nyíltan, Bulgária pedig azon az állásponton volt, hogy legalábbis komolyan tárgyalni kellene róla.

Lengyelország tehát eddig a legfajsúlyosabb tagállam, amely beállt a terv mögé.

„Mindent megteszünk, hogy elérjük ezt a célt, ha elfogadják” – így Zielińska, aki hozzátette, hogy „a Donald Tusk által vezetett új kormány nem blokkolja többé az EU klímaügyi törekvéseit, ahogy az az előző kormány alatt gyakran előfordult”.

A Wpolityce hírportál azonban figyelmeztet: nem eszik olyan forrón a kását. Zielińska főnöke, a Harmadik Útban politizáló Paulina Hennig-Kloska klíma- és környezetügyi miniszter ugyanis jelezte, hogy „Urszula Zielińska miniszter asszony álláspontja nem a lengyel kormány hivatalos álláspontja, és ahogy én értelmezem, a tárgyalásokra való nyitottság kinyilvánítását jelenti”.

Radosław Fogiel PiS-es Szejm-képviselő jelezte: szép-szép, hogy a miniszter szerint helyettese nem az egész lengyel kormány nevében tette meg nyilatkozatait,

a probléma csak az, hogy ez a deklaráció az uniós miniszterek találkozóján hangzott el”. „Dilettánsok” – értékelt Fogiel képviselő.

Szorítóban a gazdák

A Wpolityce arról is ír: a 90 százalékos kibocsátáscsökkentési céllal „még szigorúbb megszorításokra számíthatunk, s lehet, hogy ezeket a gazdák már nem fogják tudni elviselni”. A PiS-kormányok ugyanis nem csak a Lengyelországban bányászott szénen alapuló lengyel energiaszuverenitás,

de a lengyel mezőgazdaság érdekében is igyekeztek józan mederben tartani az uniós klímapolitikát.

Egy másik PiS-képviselő, Paweł Jabłoński a történtekre úgy reagált: „2040-re ezek az emberek már rég nem a lengyel politikában lesznek. A társadalmi költségek nem érdeklik őket. De megtesznek mindent, hogy ők legyenek Brüsszelben az eminensek, mert jól fizető állásokért küzdenek az EU-ban és más nemzetközi szervezetekben.”

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lefty67
2024. január 17. 20:46
Kína meg India 2060 körülre ígéri a klíma semlegességet! Azaz sohanapján kiskeddre!!! El kell küldeni az összes európai zöldnácit a halál faszára!
ToIeranciaterror
2024. január 16. 22:10
Hazugság a CO2 mese...
Hajnóczi Kristóf
2024. január 16. 19:42
Kíváncsi vagyok, mit szól ehhez a koalíciós partner, névleg lengyel és parasztpárt.
altercat1
2024. január 16. 17:21
Hogy melegszik mán a bolygó! A svédeknél és a finneknél már mínusz húsz fok van! Borzasztó! Bbe-tllttanni mminndenntt! https://www.ventusky.com/?p=61.8;25.8;4&l=temperature-2m
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!