Döntött a hágai Nemzetközi Bíróság: Izrael tegyen meg mindent a népirtás megelőzésére

2024. január 26. 15:54

Ugyanakkor a testület nem kötelezi Izraelt a Gázai övezetben folytatott, terrorellenes katonai műveletének befejezésére.

2024. január 26. 15:54
null

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) felszólítja Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzése érdekében, de nem kötelezi Izraelt a Gázai övezetben folytatott, terrorellenes katonai műveletének befejezésére – tájékoztatott Joan E. Donoghue amerikai ügyész, az ENSZ hágai székhelyű bíróságának elnöke pénteken, egy nappal a holokauszt világnapja előtt azon eljárás keretében, amelyet Dél-Afrika indított Izraellel szemben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérve.

Az ügyész emlékeztetett: a Dél-afrikai Köztársaság december végén annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában. Ezzel egy időben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte a harcok leállítására annak érdekében, hogy „megvédje a palesztin népet a népirtásról szóló egyezmény szerinti jogait sújtó további, súlyos és helyrehozhatatlan sérelmektől”, valamint „biztosítsa, hogy Izrael teljesítse az egyezményből eredő kötelezettségeit”. Joan E. Donoghue, a pénteken kihirdetett végzés felolvasásakor mindenekelőtt hangsúlyozta: a bíróság tisztában van a régióban kibontakozó emberi tragédia mértékével, és mély aggodalmát fejezi ki a halálesetek és az emberi szenvedés miatt. 

„Gáza a halál és a kétségbeesés helyévé vált” 

– fogalmazott. 

Közölte: az Izrael által Gázában elkövetett cselekmények és mulasztások közül néhányról úgy tűnik, hogy a népirtásról szóló egyezmény rendelkezéseinek hatálya alá tartozhatnak. Ennek ismeretében a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy „nem tud eleget tenni Izrael azon kérésének, hogy ne fogadja el a kérelmet”. Kiemelte: a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a bíróság joghatósággal rendelkezik az ügy elbírálására. Mint fogalmazott: „elegendő bizonyíték áll rendelkezésre a népirtás vádjaira”. A palesztinok védett csoportnak számítanak az egyezmény értelmében, az előzetes döntéshozatali eljárás keretében kihirdetett ideiglenes intézkedésekről szóló végzés meghozatalával a bíróság ezért nem ejti a népirtással kapcsolatos vádakat – közölte. 

A végzés részleteit ismertetve Joan E. Donoghue azt mondta, a bíróság elismeri a palesztinok jogát arra, hogy megvédjék őket a népirtástól. Izraelnek biztosítania kell, hogy katonai erői ne kövessenek el népirtást, és szavatolja az esetleges népirtás bizonyítékainak megőrzését – jelentette ki. A bíróság elrendeli, hogy Izrael egy hónapon belül tegyen jelentést arról, mit tesz annak érdekében, hogy megfeleljen a népirtásról szóló rendeletnek. 

Izraelnek minden tőle telhetőt meg kell tennie az esetleges gázai népirtás megakadályozására – húzta alá. 

A bíróság elrendeli azt is, hogy Izrael akadályozza meg és büntesse a népirtásra való felbujtást – húzta alá. Izraelnek továbbá azonnali és hatékony intézkedéseket kell hoznia, hogy lehetővé tegye a sürgősen szükséges alapvető szolgáltatások biztosítását és a humanitárius segítségnyújtást a Gázai övezetben – tette hozzá az illetékes ügyész. 

A Nemzetközi Bíróság január közepén, kétnapos ülés keretében hallgatta meg előbb Dél-Afrika érveit, majd Izrael válaszát. Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságát országok közötti viták rendezésére hozták létre. Határozatai kötelező erejűek, de végrehajtatásukra nincsenek közvetlen eszközei.

(MTI–Euronews)

Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

 

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. január 27. 21:12
Az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) vizsgálatot indított több munkatársával szemben azok részvétele miatt a palesztin Hamász október 7-i, izraeli célpontok elleni terrortámadásában – tudatta a Világszervezet" NONSZENSZ, hogy a népirtást elszenvedő felet vádolják azzal a bűnnel, amit az arab iszlamista terroristák ENSZ -segitséggel épp ellenük követtek el.
Tommaso
2024. január 27. 16:00
Még az elaljasult, csecsemőgyilkos arab népirtókkal elfogult Hágai Biróság SEM állapitott meg Izrael részéről népirtást, és NEM szólitotta fel Izraelt a gázai hadműveletei befejezésére. Azaz, A BIRÓSÁG IGAZSÁGOSNAK TALÁLTA az agressziót elszenvedett IZRAEL HÁBORÚJÁT. HA NEM ORBÁN lenne az ország vezetője, egy ilyen kegyetlen orvtámadásra, Magyarország, a magyar honvédség is hasonló keménységgel válaszolna, Ahogy a világ összes, (megfelelő hadsereggel rendelkező) országa is.
Tommaso
2024. január 27. 15:41
a Biblia az NEM = Emberiség történelme. Ez a Palesztinának nevezett földterület 25.000 km2, alig egy FÉL-DUNÁNTÚL. A zsidó nép őshazája, Már 2000 éve éltek ott, amikor az első burnuszos arab tévedésből arra tevegelt. MOCSKOS HAZUG, aki azt állitja, hogy ez a föld eredetileg az araboké lett volna.
Tommaso
2024. január 27. 15:37
NONSZENSZ, hogy a népirtást elszenvedő felet vádolják azzal a bűnnel, amit az arab iszlamista terroristák ENSZ -segitséggel épp ellenük követtek el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!