Az orosz haditerv lényegében a tavaly nyári ukrán sikerek után változatlan

2024. január 03. 17:09

Amit most látunk, az annak az eredménye, hogy az orosz stratégia működik, és a Nyugat kezd belefáradni Ukrajna támogatásába. Interjú.

2024. január 03. 17:09
null
Somkuti Bálint
Somkuti Bálint
Magyar Nemzet

„Az elmúlt napokban azt láthattuk, hogy Oroszország egyre intenzívebben támadja Ukrajnát. Mit gondol, ennek köze lehet a belgorodi támadáshoz? Mi lehet az orosz cél?

Azt mondom, hogy egy  kicsit fordítsuk meg a történetet. Gyakorlatilag már egy ideje zajlik az orosz légitámadás-kampány, csak a nyugati sajtóban nem keltett hullámokat. Körülbelül december közepe óta zajlik az intenzív orosz támadás. Oroszország egyre hatásosabban támadja az ukrán katonai infrastruktúrát, illetve újra az elektromos rendszer van célkeresztben. Ezeknek a hatása váltotta ki azt az ukrán támadást, amikor kifejezetten a civil lakosságot támadták Belgorodban. A belgorodi támadás ukrán reakció volt a sikeres orosz támadásokra, és ennek a hatására fokozták tovább a hírek szerint a rakétakészletekből már sokadszor kifogyott oroszok a támadásokat.

Minek köszönhető az, hogy fokozódnak az orosz támadások? Köze lehet ahhoz, hogy egyre inkább akadozik a pénzügyi segély és  a nyugati fegyverszállítmányok? Esetleg ahhoz, hogy átalakításokat hajtanak végre az orosz hadseregben?

Úgy gondolom, hogy az orosz haditerv lényegében a tavaly nyári ukrán sikerek után változatlan, és az akkor kidolgozott elvek szerint működik. Szergej Szurovikin tábornok akkor visszavonta a tarthatatlan Herszonon túli pozícióból az orosz ejtőernyős egységeket, és áttelepítette a védvonalat a Dnyeper másik oldalára, azóta egyértelműen az látszik, hogy az orosz cél: az ukrán államot és annak a legtöbb aspektusát felmorzsolni. Ez lehet a hadsereg, lehet a gazdaság, lehet a társadalom ellenállása, tehát igazából az orosz erőfeszítések arra összpontosulnak, hogy a nyugati szűklátókörűséget, a nyugati rövid távú fókuszt kihasználva egy olyan küzdelembe kényszerítsék bele Ukrajnát és az őt támogató Nyugatot, amiben az ő erőforrásaik, az ő előnyeik érvényesülnek, a Nyugaté pedig nem. Számtalan olyan hírt hallunk arról, hogy a Nyugat gazdasága mennyivel nagyobb, mint az orosz, de ez teljesen irreleváns, ugyanis a Nyugat egy lépést nem tett hadiipari területen az elmúlt időszakban, egy pár apróságtól eltekintve. Például az Egyesült Államokban megpróbálják megnövelni a tüzérségi lőszergyártást, illetve Európában egyes beszerzéseket meggyorsítottak, de ezentúl nem látjuk azt az óriási kapkodást vagy azt a hatalmas fejlesztést, amit például Oroszország véghezvitt.

Tehát gyakorlatilag amit most látunk, az annak az eredménye, hogy az orosz stratégia működik, és a Nyugat kezd belefáradni Ukrajna támogatásába, úgy anyagilag, mint haditechnikailag, társadalmilag, és ezt látva az oroszok fokozzák a nyomást Ukrajnán.

Hogy ez a Nyugat támogatásának csökkenése nélkül is bekövetkezett volna, ezt nehéz megmondani, de szerintem igen.

A tűszúrásnyi, egyébként tényleg fájdalmas esetek, mint a belgorodi támadás, a Novocserkaszk elsüllyesztése vagy a Krím félszigetet ért rendszeres támadás, ami miatt az orosz flottát hátrébb kellett vonni, nem sokat jelentenek.

Ezek rendkívül jól publikálható, nagyon jól eladható sikerek, de a háború tényleges menetét nem változtatják meg.

Akkor ezek szerint elmondható, hogy a jövőben folytatódik az orosz felőrlő stratégia?

Azt mindenképpen látni kell, hogy az oroszok pontosan tudják, mik az ő előnyeik és hátrányaik. Miután a precíziós eszközökben még mindig igen le vannak maradva, ezért az ukrán védelemnek azokat a pontjait támadják, amit az ukránoknak mindenképpen meg kell védenie, viszont nem kell nekik azokkal a nehézségekkel szembesülniük, amit például egy mozgó hadviselés jelentene. Tehát egy védett pont tüzérségi tűzzel való elárasztásához nem kell igazából semmi más, csak amit már ötven vagy hetven éve feltaláltak.

Itt kijönnek az orosz előnyök, és a tüzérségi fölény miatt, az élőerő és egyéb hatékonysági szempontok figyelembevételével módszeresen tudják az ukrán ellenállást őrölni. Ennyit csinálnak, gyakorlatilag ez az ő stratégiájuk, ezt folytatják kíméletlen következetességgel.”

Nyitókép: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2024. január 04. 17:38
Bálint kevés mandinert olvas, nem látja a töménytelen ukrán győzelmet?
Sztrovacsek
2024. január 04. 09:23
"...az orosz stratégia működik, és a Nyugat kezd belefáradni Ukrajna támogatásába." Hát ezt is megértük! Hogy ez volt a stratégia. Hogy Putyin ezt így tervezte. Két év kínlódás, ki tudja hány ezer orosz fiatal halála, és hány milliárd értékű haditechnika elvesztése árán mindig is a nyugat kifáradására játszott. És a hívek ezt megeszik. Mit megeszik? Két pofára zabálják.
diodoro3
2024. január 04. 08:18
Nos. Emelje fel a kezét aki bevállalná, hogy 20-30%-al esik az életszínvonala, és a home office és posztírogatás helyett három műszakban megy fegyvergyárba melózni. Senki? Akkor ezt az ukrán kérdést itt magunk részéről le is zárhatjuk, egyezzenek ki az orosszal.
EX_Terminator
2024. január 04. 06:26
És biztosak lehetnek benne mint a halál, hogy soha semmi szarságot nem fognak beadni de még csak meg sem kísérelhetik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!