Eldőlni látszik: nem tud kormányra kerülni a jobboldal Spanyolországban

2023. szeptember 26. 17:57

A katalán szeparatisták hatalmas engedményekért cserébe inkább a baloldal mellé állhatnak, így folytatódhat a baloldal kormányzása Spanyolországban.

2023. szeptember 26. 17:57
Catalonia issue emerged amidst amnesty discussions in Spain

Második Don Quijoteként ír a POLITICO a spanyol Néppárt miniszterelnök-jelöltjéről, Alberto Núñez Feijóóról, aki hiába nyerte meg júliusban a választásokat, aki hiába nyerte meg júliusban a választásokat, a jelek szerint semmi esélye sincs miniszterelnökké válni.

A jobboldali Vox párt a katalán szeparatisták hatalomra kerülését és Spanyolország szétesését megakadályozandó már jelezte: hajlandó akár a néppárti jelölt mögé is beállni. Feijóo szénája azonban így sem áll jól, az őt elméletben támogató 172 képviselő még így is néggyel kevesebb annál, amennyivel többséget tudna szerezni.

Királyi kegy

Feijóo VI. Fülöp spanyol királytól egy hónapot kapott arra, hogy megpróbálja meggyőzni a spanyol honatyákat: szavazzák meg miniszterelnöküknek. A próbálkozást azonban minden koronázta, csak zajos siker nem. Voltak olyan pártok – például a Katalán Republikánus Baloldal –, amik egyáltalán nem akartak vele tárgyalni,

a Baszk Nacionalista Párt pedig udvariasságból szóba állt ugyan vele, de előre jelezte, hogy a miniszterelnökségét semmi szín alatt nem fogja megszavazni.

A kétségbeesett néppárti még legfőbb ellenfelével, a jelenleg ügyvezetőként kormányzó Pedro Sánchez miniszterelnökkel is hajlandó lett volna lepaktálni. Azt kérte tőle, hogy a ciklus felében hagyja őt kormányozni, cserébe együttműködhetnek jelentős reformokon. „Az elképedt Sanchez visszautasította az ötletet, és emlékeztette Feijóót: javaslata annyit tesz, mint együttműködést ajánlani annak a politikusnak, akinek a leváltását ígérte” – írja a találkozóról a POLITICO.

A Néppárt most utolsó mentsvárként azzal próbálkozik, hogy a Szocialista Párt egyes képviselőit állítsa maga mellé a miniszterelnök-választás erejéig, de ezt aligha vállalnák el.

Jól haladnak a szocialista-szeparatista tárgyalások

Időközben Pedro Sánchez pedig Spanyolország nemzeti kisebbségei, a katalánok és a baszkok pártjaival kezdett a többség megszerzésének érdekében egyezkedni. Ők a spanyol jobboldal esküdt ellenségei, mert a spanyol alkotmány keretein túllépve igyekeznek kibújni Madrid uralma alól.

Sánchez korábban már európai szinten kezdett lobbizni azért, hogy a katalán, a baszk és a galíciai nyelvek váljanak az EU-s intézményekben is használatos nyelvekké, és vállalta, hogy megengedi azok használatát a spanyol parlamentben. Raquel Sans, a Katalán Republikánus Baloldal vezetője nemrég arról nyilatkozott, hogy

Sánchez elfogadta azon, a Junts párttal közös követelésüket, amely a 2017-os katalán függetlenségi népszavazás összes résztvevőjének általános amnesztiájára vonatkozik.

A Junts támogatásának megszerzéséhez ugyanakkor Sáncheznek még a nemzeti régiók önkormányzásáról szóló népszavazásba is bele kellene egyeznie.

Nyitókép: BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2023. október 04. 19:33
"A katalán szeparatisták hatalmas engedményekért cserébe inkább a baloldal mellé állhatnak" Hisznek még a baloldalnak..? Akkor borítékolható a koalícióbomlás éven belül..
Lajoss
2023. szeptember 28. 08:37
Ez így rendben is van…:)
ekeke1
2023. szeptember 27. 11:38
Európai téridő A "hazafias" katalánok síkhülyék." Nem, nem síkhülyék. Nekik is megvannak a maguk jogos szempontjaik, ami miatt követelnek maguknak függetlenséget (is). A gond csak az hogy ha nekik sikerül elszakadni, akkor megállíthatatlan lenne a folyamat, mivel Spanyolország egy számos nemzetből és tartományból álló tákolmány. Ami szétesne, kb. mint anno Jugoszlávia.
Európai téridő
2023. szeptember 27. 07:26
A "hazafias" katalánok síkhülyék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!